Lifestyle

kako, molim?

Banner 300

5 stvari koje nismo znali da su tako skupe dok nismo odrasli

Piše , Objavljeno

Kad si mali i kad mama i tata kupuju stvari nemaš pojma koliko što košta niti brineš o tome. Kad bi me mama poslala u dućan uvijek bi, naravno, posezala za troslojnom Zewom, redovno birala rio mare tune, a proizvode K+ doživljavala kao MIKE tenisice, i naravno, izbjegavala.

Onda sam silom prilika koje se zovu odrastanje, jednog dana došla u situaciju da svojim novcima moram pridonositi državnoj kasi. I tu sam došla do prvog ozbiljnijeg reality checka. Odrastao život lupio mi je prvi šamar.

54 kune za tri tune??? Auto ima i druge troškove osim benzina? Litra benzina je 10 kuna? Ben i Jerry sladoled 50?

“Mamaaaaaaa…………..hoću nazad kući!”

Nisam ja za clever tune i jednoslojne wc papire, drugačije ste me naučili! Odjednom sam osjetila ogromnu zahvalnost prema svojim roditeljima i sram što sam bila klinka koja bi se nekad ljutila na njih kad mi ne bi ne bi nešto kupili. A onda narasteš pa shvatiš koliko i na što su sve morali trošiti, a o čemu ti nisi imao pojma.

“Tata je tvoju sobu prenamijenio u whiskey&cigare room, žao mi je, nemamo mjesta.”

Što sve nismo znali da je skupo dok nismo odrasli

58654645_336713820528026_7592040795230699520_n

1. Božić


Praznici, kažeš? Ho ho ho my ass! Odjednom se Božiću ne veselimo kao ranije jer smo sada MI ti koji moraju kupovati poklone. Mami, tati, prijateljima, a neki od njih su se čak usudili imati i djecu. Horor!

Evo, tek je sredina 10-og mjeseca i muka nam je od pomisli na Advent i 12-ti mjesec. Razmatramo hoćemo li odglumiti mononukleozu koja bi bila prihvatljivo opravdanje zašto nismo obavili božićni šoping ili da uzmemo godišnji i odemo 2 tjedna na Tajland.
Potrošit ćemo tu negdje, ali izbjeći kupovinu poklona. Čekaj…a onda bi trebalo donijet suvenire. Ok, plan 1.

2. Režije

Kad si mali ne ideš za tim da kad pališ svjetla, puštaš vodu ili raspališ klimu zapravo trošiš novac. Ili makar ne toliko puno novaca. Jel’ itko znao da se žarulje tako brzo istroše?  Odjednom razviješ OCD i gasiš svjetlo čim napuštaš prostoriju, makar ćeš se u nju vratiti za 5 minuta. Pustit vodu da teče dok četkaš zube? Pjevat ispod tuša?

A-a.

3. Dosadne stvari kao lijekovi, kozmetika, sredstva za čišćenje…

Lijekovi nisu nešto što “uvijek ima u kutiji na gornjoj polici u kuhinji”. Kao ni sapuni, deterdženti i sve one bočice za čišćenje prostora u kojem živiš.

4. Dobro, u čemu je stvar s tim sirom?

Kako je rekla kumica na placi jednoj gospođi… „Nije sir skup, moja gospođo, nego si se ti loše udala!“

5. Održavanje auta

Benzin, ulje, voda, tehnički, gume, pokvario se akumulator -kupi novi, kazne za parking… Kad na kraju godine zbrojiš koliko si dao za auto…

Zbogom raskoši, welcome my K + life.