Lifestyle

the whole new world

Aside Banners

6 uobičajenih stvari koje smo uvijek radili, a koje korona mijenja

Piše , Objavljeno

Nema sumnje u to, život nam se u posljednjih par mjeseci drastično promijenio. No, iako smo na samome početku mislili da se radi o velikim, ali kratkoročnim promjenama, uskoro se pokazalo kako ćemo se morati naučiti živjeti i s nekim dugoročnijima koje će izmijeniti mnogo naših životnih navika.

Kakve sve promjene donosi život “nakon korone”?

1.Nema više rukovanja

000ap

Rukovanje, a nerijetko i zagrljaj ili poljubac u obraz prilikom pozdravljanja, integralni je dio naše kulture. Ovakvi srdačni načini pozdravljanja prijatelja, kolega i poznanika možda su zauvijek stvar prošlosti. Bez obzira što će ova zdravstvena kriza jednom proći, pitanje je koliko ćemo se moći riješiti novonastalih navika. Možda dolazimo u doba kada će napokon svi inzistirati na “osobnom prostoru”? Uobičajeno pozdravljanje sada uključuje kimanje glavom ili udarac lakta o lakat koje je zamijenilo uobičajeno rukovanje.

2. Dezinficijens posvuda

Screenshot (602)

Dezinficijensi na ulazu u javne prostore, trgovine i radnje postali su nešto kao sveta voda na ulazu u crkvu. To najbolje opisuje videosnimka koja je nedavno kružila portalima, a koja prikazuje člana gradskog vijeća grada Vinkovaca kada je pri ulazu u Kaufland, nakon korištenja dezinficijensa, kleknuo i prekrižio se kao da ulazi u crkvu.

3. Ručkovi i večere po restoranima

Mjere su malo popustile i ispred Zare opet imamo redove kao da je Black Friday, kozmetičarke i frizerke trenutno su najtraženije osobe u zemlji, i sve naoko izgleda kao da se život ponovno vraća u normalu. No, situacija je daleko od normalne. Restorani i kafići još uvijek su zatvoreni, a mnogi će takvi i ostati pored brojnih mjera i kriterija koje moraju zadovoljiti kako bi se uopće mogli otvoriti i nastaviti s radom. Čak i kada se otvore, pitanje je koliko će ljudi biti spremni jesti po vani.

4. Rad od doma postat će sve uobičajeniji

000

Na ovaj datum 2018. godine tek je 1% zaposlenih u Hrvatskoj radilo od doma. Ovaj postotak je danas, zahvaljujući pandemiji, na 80%. I iako će se s popuštanjem mjera većina vratiti u urede, rad od doma se pokazao kao novi oblik rada koji funkcionira, a na koji se do pred nekoliko mjeseci kod nas još uvijek gledalo s rezervom. Za očekivati je da će sve više poslodavaca biti otvoreno za ideju da neki njihovi zaposlenici rade od kuće, ako ne sve, onda makar neke dane u tjednu.

5. Promijenit će se način obrazovanja

Ova zdravstvena kriza je, osim načina na koji radimo, preokrenula naopačke i obrazovanje.  Djeca prate nastavu putem televizije, vrata fakulteta i škola su još uvijek zatvorena, a studenti sudjeluju u nastavi preko “Zooma”. Bez obzira na popuštanje mjera, “studiranje od doma” je nešto što će se sigurno zadržati.

6. Možda najpozitivnije od svega….

0320_Handwash_Infographic

…koliko god nam se većina promjena ne sviđa ili nam teško pada, oko jedne smo sretni i ne bi imali ništa protiv da se usvoji zauvijek. Radi se, naravno, o higijeni. Pomalo je mindblowing koliko su samo puta novinari, zdravstveni radnici i političari trebali podsjećati odrasle o važnosti pranja ruku te način na koje se ova radnja pravilno izvodi, ali eto, to je makar jedna vještina koju smo sada (nadamo se) svi usvojili.

Pa onda recite da niste iz karantene izašli kao bolja osoba?

TAGOVIkorona virus