Lifestyle

ružnije od pačeta

Aside Banners

7 najružnijih automobila svih vremena

Sedam najružnijih limenih tvorevina u slikama i tekstu se nalaze ovdje. Otvarate na vlastitu odgovornost.

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Automobilska industrija je zaslužna za razvoj različitih tehnologija, ali i za jedne od najljepše dizajniranih objekata u povijesti čovječanstva. Mercedes Gullwing, Lamborghini Miura, Chevrolet Corvette iz 1963. godine, Audi R8…

Ali… Grozno dizajnirani automobili su također čest slučaj, a izazivaju refleks povraćanja kod brojnih prolaznika, namjernika i slučajnika. Mi smo izabrali sedam najgorih.

Ako znate išta o automobilima već sad možete pogoditi kojeg bismo stavili na broj jedan. Zadnji je u članku.

Naravno, mogli smo pucati i na opskurnije primjerke kao što su Jensen S-V8 ili Mitsouoka Nouera, ali to ćeš rijetko vidjeti na cesti, izabrali smo one koje smo viđali na svoje oči – uživo ili na televizijskim ekranima u filmovima i serijama.

AMC GREMLIN

Kao klinci smo mislili da je Gremlin samo nadimak za automobil koji je vozio Mr. Feeny u seriji “Dječak upoznaje svijet”, a onda smo saznali kako postoje i američke verzije kompaktnih automobila kao što su Yugo, Fićo, Peglica… Čudno odrezan zadnji kraj je najveći krivac groznom dizajnu, ali nije pomogao ni čudan odabir boja.

CHRYSLER PT CRUISER

Jedno vrijeme smo mislili da je ovaj automobil kul. I onda smo odrasli. Dokaz kako retro stil ne uspije svaki put.

RENAULT 4

Renault 4 se proizvodio od 1961. do 1992. godine. Renault 4 je prvi automobil u kojem se autor ovog članka prvi put u životu vozio. Bio je Renaultov odgovor na Citroenov 2CV. Bio je iznimno prostran za svoju veličinu, a najviše nam se sviđa mjenjač brzina u upravljačkoj ploči i one dvije male ljubavne ručke kod branika koji su imali neki modeli. Realno – ružan je, ali ga neizmjerno volimo.

SUZUKI X90

Vjerojatno pamtite samo ove Mini Coopere s Red Bull limenkama na guzici i preslatkim Wingsicama za volanom, ali Suzuki X-90 je prvi Red Bull službeni automobil – upravo zbog svog glupog dizajna. Taman ima takav gepek da se može uguziti ogromna limenka. Top Gear magazin je uvrstio X-90 na listu “Top 13 najgorih automobila u zadnjih 20 godina”. Što više reći?

SEBRING VANGUARD CITI CAR

Možemo ga opisati ukratko kao komad sira na kotačima. Pogotovo u žutoj varijanti. Ili šator na kotačima. Ako smo manje okrutni – golf kolica. Nismo ih vidjeli na našim cestama, ali filmovi i serije su učinili svoje. Uništen nam je vid i sad vidimo samo na blizu.

FORD KA

Kao da je ovaj auto glinamolom oblikovalo dijete. U osnovnoj školi. Za vrijeme odmora. Kratkog. Onog od pet minuta. Bez obzira na sve sportske verzije Ka modela, ovaj auto ostaje jedan od najružnijih u našim knjigama. Pogotovo prva generacija s plastikom svuda.

FIAT MULTIPLA

Fiat nikad nije dobivao desetke u kategoriji “dizajn” jer dali su svijetu i Punto (kabriolet verziju također) i “skoro pa Ferrari” Barchettu, i mali Seicento, ali uvjerljivi trofej najružnijeg auta svih vremena pripada Fiatu Multipli. Multipla je pomalo nespretno izabrano ime, a dva seta glavnih farova ga pretvaraju u disco light show na kotačima. Edmunds.com je popratio fotku Multiple sa sljedećim komentarom:

“Izgleda kao da je pobjegao s Neptuna, odbijao se po Sunčevom sustavu pri tom udarajući u asteroide, a zatim se otopio prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu”.

Pomalo okrutno, ali nije daleko od istine. Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku ga je uvrstio u izložbu “Drukčije ceste – automobili za iduće stoljeće”. Nismo sigurni jesu li bili ozbiljni. Ovaj auto je postao ikona upravo zbog svoje ružnoće. Bio je dobar i praktičan automobil, daleko od toga. Šest ljudi stane unutra, savršen za more. I nitko vam ga neće ukrasti, sasvim sigurno.

JESMO LI KOJEG ZABORAVILI?

Ako si želiš još malo oštetiti vid – tu je i galerija.

Renault 4
Galerija

7 najružnijih automobila svih vremena

Komentiraj