Lifestyle

Hranom do bolje nove godine

Aside Banners

7 neobičnih tradicionalnih jela kojima narodi diljem svijeta dočekuju Novu godinu

Piše , Objavljeno

Svatko od nas ima neke svoje favorite za doček Nove godine, ali neki narodi i dalje drže do tradicije, barem kada je riječ o jelima kojima obilježavaju taj poseban dan.

soba

Iako se u našim životima najčešće ništa bitno ne promijeni kada 31. prosinca otkuca ta ponoć, svake se godine nekim čudnim, duboko usađenim praznovjerjem nadamo kako nam slijedi velika prekretnica i kako će idućih 365 dana biti ispunjeno srećom, zdravljem i hrpetinama love. Kako bi pogurali izglede za to u svoju korist, mnogi su narodi razvili bizarne i potpuno neutemeljene običaje i tradicije, a među i njima one koje se tiču posebnih jela i pića koja se prva konzumiraju u toj novoj godini. Tko zna, možda neka od ovih 7 amajlija uistinu i pomaže!

Grožđe – Španjolska

španjolska

Španjolci imaju neobičnu tradiciju pojesti točno 12 zrna grožđa kada otkuca ponoć i prijeđemo u novu godinu, a vjeruje se kako ovaj čin donosi blagostanje, bogatstvo i sreću. Podrijetlo tradicije je bizarnije od samog čina, a datira još iz 1908. godine, kada su vinogradari željeli prodati višak grožđa zaostao od iznimno rodne sezone. Super, a mi smo se baš ponadali kako je ovo čudotvorna metoda!

Svinje od marcipana – Njemačka

marzipan

Dok mnogi od nas prvog dana nove godine uživaju u finom pečenom odojku, u Njemačkoj se slade svinjama od marcipana. Isto, ali drugačije… ali zapravo isto! Svinje su u Njemačkoj od pamtivijeka znak blagostanja i dobre sreće, a ove slatke bombice znane kao glücksschweine obećavaju da će u narednoj godini donijeti upravo to. Uz marcipan dolaze i u varijantama od čistog šećera i čokolade, a čak i ako se radi o običnom praznovjerju, ne bismo odbili koji griz!

Raštika – SAD

greens

Svi znamo koliko Ameri vole svoje zelembaće, a kako ih drugačije prizvati nego obžderavanjem zelenog lisnatog povrća. Ova je tradicija raširena i u drugim zemljama svijeta, ali upravo je u SAD-u ona vrlo bitan dio novogodišnje proslave. Zelenjava izbora je raštika koja najčešće dolazi u varijanti sa svinjetinom, ali za potpuni uspjeh praznovjerja koje nosi, ipak preporučamo čistu vegansku opciju.

Soba rezanci – Japan

soda

Japanci tijekom godine jedu rezance od heljde, ali posebno ih za Novu godinu konzumiraju u obliku znanom kao toshikoshi sobe. Radi se o dugačkim uskim rezancima serviranima u vrućem slatko-kiselom umaku s piletinom, ribom, povrćem, kozicama ili sirovim jajem. Zbog svoje dužine simboliziraju dugačak život, a zbog lakoće kojom se lome zaboravljanje svih tegoba iz protekle godine.

Haringa – Poljska

haringa

Poljaci jako vole haringe, omanje ribice srebrenkastog sjaja koji podsjeća na sjaj srebrenjaka, te time simboliziraju bogatstvo i blagostanje. Eto, kada te lijepa boja košta života! Kako su unatoč izlovu i dalje vrlo rasprostranjene, označavaju i obilje, a ako jedeš nešto što je obilno, sigurno će ti i nova godina biti puna obilja! Poljaci nisu izbirljivi što se tiče konzumacije, pa ju najčešće jedu u ukiseljenom obliku, sa lukom ili zajedno s kremastim umakom.

Viski, voćni kolač i suhi keksi – Škotska

škotska

Što će drugo Škoti, nego u novu godinu ući s čašom (ili bocom) viskija. Običaj je da osoba koja prva dođe čestitati Novu godinu simbolizira kakva će ona biti, a sa sobom donosi darove koji uključuju viski, tamni voćni kolač i suhe kekse. Tradicionalno se radi o visokoj, zgodnoj i crnokosoj osobi, a pitanje je što domaćini učine ako im se na vratima pojavi maleni, ćelavi trol? Ma i da ima sto boca viskija, ne može!

Oliebollen – Nizozemska

nizozemska

Doslovni prijevod riječi oliebollen je uljne kuglice, a zapravo se radi o varijanti naših fritula koja je posebno u ovo doba godine vrlo popularna u Nizozemskoj i Belgiji. Naravno da su naše bolje, ali eto, neka se i oni vesele! Oliebollen uglavnom dolaze bez ikakvih dodataka, ali se zna pronaći i inačica sa sjeckanim jabukama, grožđicama ili ušećerenim koricama limuna i naranče, a naravno da ih je najbolje jesti dok su vruće.

TAGOVIhrana jelo nova godina novac praznovjerje slatko Sreća tradicija vjerovanje zdravlje

Komentiraj