Lifestyle

možeš ako hoćeš

Aside Banners

8 načina kako uštedjeti u studenom kako biste idući mjesec mogli popiti svo kuhano vino i pojesti sve kobasice

Piše , Objavljeno

Prošli vikend vratili smo sat, dan traje kraće, bablje ljeto je završilo i službeno počinje zimsko računanje vremena, oblačenje i ponašanje. Pod „zimsko ponašanje“ mislimo na zatvorenost u kućama i Netflix sve do 1.12. kada nepisano pravilo i tradicija nalažu da možemo bez grižnje savjesti sljedećih mjesec dana piti i jesti koliko hoćemo. Božićni domjenci, praznici, adventski štandovi… Ah, prosinac. Mjesec u kojemu financijski mršavimo, a fizički se neugodno popunjavamo.

Kako bi u veselom mjesecu mogli uživati čim bolje, to jest trošiti čim više, moramo nekako akumulirati novčana sredstva. Smislili smo 8 načina pomoću kojih u studenom možemo uštediti, kako bismo u prosincu mogli popiti sva kuhana vina i pojest sve kobasice. Joj, i pokloni…

Upozoravamo vas- neće vam se svi savjeti svidjeti, ali što je nužno je potrebno.

1.Ako pušiš – prestani

Ha-haaa joj kak ste samo pametni vi iz Idesha, što mi to nije netko ranije rekao da mogu napraviti! Joj kak sam blesav, pa evo idem odmah sad baciti cigarete i više nikad ne zapaliti! Hvala vam do groba u koji sada neću tako skoro jer sam zahvaljujući vama prestao pušiti!

Ok, znamo da ovo nije jednostavan pothvat i da si o njemu sigurno razmišljao puno puta, ali ako moraš uštediti, ovo je jedan od najefektivnijih načina i upravo je sada najbolje vrijeme za to. Zašto? Zato što je ovo mjesec štednje što podrazumijeva kako nećeš pretjerano izlaziti, cugati i ići na svakodnevne kave što su najčešće situacije kada najviše i pušiš. Razmisli malo. Savršeni mjesec za riješiti se jedne loše navike, a pritom i uštedjeti. Ako pušiš dnevno kutiju, to je minimalno 100 ušteđenih eura u mjesec dana.

2. Napravi tjedni plan obroka

Ovo je jako, jako velik način uštede iz razloga što jako puno novaca trošimo na neplanirane kupnje kada ogladnimo. Od skoka do pekare do grabljenja svega i svačega kada smo u marketu samo zato što smo gladni, a onda, što je još groznije, neke stvari na kraju i bacimo jer im prođe rok trajanja dok u frižideru čekaju da ih pojedemo.

Jednostavnim jednotjednim odlaskom u trgovinu s konkretnim popisom namirnica od kojega nećete odstupati i planom obroka za čitav tjedan, možete uštedjeti popriličnu količinu novaca. Ako inače često jedete u restoranima ili zovete dostavu i to zamjenite samostalno pripremljenim obrocima, ušteda će biti još veća. Minimalno još 100 eura u kasicu za sljedeći mjesec.

3. Druženja preseli iz birceva kod sebe doma

Studeni samo što nije i sa sobom će donijeti i hladnije vrijeme. Umjesto da se s prijateljima nalazite po bircevima, druženja preselite u vaše domove. Vrijeme je za filmove, društvene igre i cozy atmosferu. A dobro će doći i za nabrijavanje na prosinac koji ćete provesti pokušavajući se ugrijati vinom na brojnim štandovima.

4. Uštedi na benzinu

Ne moraš baš svugdje ići autom. Pokušaj ga na mjesec dana zamijeniti javnim prijevozom, biciklom ukoliko vrijeme dozvoljava, ili dobrim starim pješačenjem. Osim što ćeš uštedjeti na benzinu, napravit ćeš i nešto dobro za svoje zdravlje i okoliš.

5. Prati popuste

Ne mislimo popuste na odjeću ili tehnologiju, to je valjda jasno da je ovaj mjesec off budžeta. Ali zato možeš pratiti popuste na stvari koje ionako moraš kupiti. One letke koje dobivaš u sandučiću o tome što je na akciji u Konzumu ili Lidlu nemoj automatski bacati. Neka ti postanu jutarnje štivo umjesto skrolanja po Facebooku dok obavljaš jutarnje potrebe u wc-u.

6. Otkaži pretplate koje ne koristiš

Možda plaćaš teretanu u koju odeš jedva jednom tjedno. Ne kažemo da trebaš prestati skroz za fizičkom aktivnosti, ali ako ti teretana i inače predstavlja samo tlaku, možda nema smisla bacati na nju novce. Određene vježbe možeš napraviti i kod kuće, a trčanje je uvijek besplatno.

Osim teretane, možda imaš još neke pretplate koje ne koristiš. Netflix, Grammarly ili bilo kakve online pretplate. Sagledaj koliko su ti zapravo nužne i ako se ne možeš sjetiti kada si ih zadnji put koristio – otkaži. Uvijek će se naći netko na čiji Netflixov račun možeš sjesti, dok još uvijek to možemo.

7. Odredi dnevni budžet i drži ga se

Pokušaj budžet za ovaj mjesec rasporediti unaprijed, jednako kao što to radiš kada ideš na putovanje u neku drugu zemlju i onda pitaš po fejzbucima: koliko mi novaca treba za tjedan dana u Pragu. Sukladno tome koliko želiš uštedjeti ovaj mjesec, napravi dnevni budžet i drži ga se.

8. Uštedi tako da zaradiš više

Ukoliko imaš mizernu plaću i sama ušteda od nje ti nije dovoljna – nađi alternativne načine zarade (ne, ne mislimo da prodaješ svoje tijelo ili drogu). U doba interneta postoje razni poslovi koje možeš odraditi iz udobnosti vlastitog doma s laptopa. Logiraj se na neku freelance job stranicu poput Upworka i pogledaj kakve bi poslove mogao raditi. Ako nemaš potrebne skillse, uvijek možeš čuvati nečiju djecu ili možda raditi za Volt ili Glovo?

TAGOVIblagdani studeni ušteda zima