Lifestyle

Čudnovati program

Aside Banners

Ako dnevno imaš samo 2 minute vremena za rekreaciju, odradi ovu savršenu vježbu

Piše , Objavljeno

Naći vremena za odlazak u teretanu ili trčanje ponekad nije moguće, a budimo iskreni, nekada nam se stvarno niti ne da. Ipak, možda je 2 minute sasvim dovoljno!

plankDa je tjelovježba nešto lagano i brzo, ulice bi bile prepune definiranih tipova i utegnutih djevojaka, ali kako svakodnevno svjedočimo, tome nije tako. Neki kažu da nemaju vremena, nekima se jednostavno ne da, a ima i onih koje uopće nije briga. Ipak, treba izdvojiti vremena i truda barem tri puta tjedno pohoditi teretanu ili otići na kakav jogging, a i kada tako nešto krene, mnogi vrlo brzo odustanu. No, postoje i neke metode koje su bitno jednostavnije i brže, a jedna od svakako najefikasnijih je plank.

plank 1

Da, se razumijemo, plank nije lagana vježba, ali dvije minute kvalitetnog rada dnevno je dovoljno da se već kroz par tjedana vide prvi rezultati, a s obzirom da postoji nekoliko različitih varijanti, ova je vježba prilagodljiva svakom tipu tijela. U suštini se radi o izdržaju u kojem teret predstavlja vlastito tijelo, a zone najveće aktivnosti su trbuh i leđa, iako itekako puno rade i ruke, noge te guza. Možemo ga jednostavnije prikazati kao sklek, ali bez onog pumpanja. Dakle, postaviš se u položaj skleka i jednostavno tako ostaneš, a u naprednijim varijantama i aktivno stežeš sve mišiće tijela.

How to Plank – pokazni video:

Osnovna je varijanta plank s ravnim rukama, gdje je teret na zglobovima. Ovo je svakako najteža vrsta planka, a nešto je lakše ako oslonac čine podlaktice. Tu je zatim i varijanta bočnog planka u kojem se osoba oslanja samo na jednu ruku (zglob) ili podlakticu i to je manje više to. Postoje i neke naprednije vrste, ali već je izmjena ova tri položaja u dvije minute sasvim dovoljna za itekako dobru tjelovježbu. Onda dodaš još koju seriju, pa malo povećaš vrijeme i za čas imaš pločice kao talijanski keramičari.  Može li jednostavnije i brže od toga? Teško. Može li efikasnije? Još teže! A kako ljeto već lagano proviruje iza ugla, možda je vrijeme da se malo i aktiviraš!

TAGOVI2 minute idealno plank planking tjelovježba vježba

Komentiraj