Lifestyle

Treba odvaliti barem 8 sati

Aside Banners

Ako spavaš po šest ili manje sati dnevno, u većem si problemu nego što ti se čini

Piše , Objavljeno

Dobro nam je poznato koliko san utječe na naše zdravlje i produktivnost, ali do sada smo mislili kako je i šest sati dnevno sasvim dovoljno. E pa nije!

spavanjeMožđa nam se tako ne čini jer se svakih tri sata filamo novom dozom kofeina, ali proći cijeli radni dan bez da osjetiš umor i pospanost je vrlo teško. Pogotovo je to slučaj kod ekipe koja spava manje od preporučenih 8 sati dnevno ili spava vrlo lošim i nekvalitetnim snom, a iako oni možda imaju dojam kako je sve u redu i kako su jednako odmorni, produktivni i zdravi kao i optimalni spavači, novo istraživanje pokazuje koliko su u krivu. Studija koju su objavili istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji izvedena je na 48 odraslih osoba u trajanju od dva tjedna, a ispitanici su podijeljeni u skupine koje su spavale punih osam sati dnevno, one koju su spavali po šest odnosno četiri sata dnevno i one kojima nisu dali da spavaju i po tri dana. Istraživači su svaka dva sata (dok su ispitanici bili budni, naravno) obavljali testiranja kognitivnosti i brzine reakcija, a rezultati su ih poprilično iznenadili.

Naravno, oni koji su spavali barem osam sati dnevno su uvijek imali najbolje rezultate svih ispitivanja, dok su oni ograničeni na četiri sata sna od početka prolazili najgore. Grupa koja je spavala maksimalno 6 sati dnevno se držala dobro prvih 10-ak dana, a onda su stvari naglo i začuđujuće krenule u “krivom” smjeru. Naime, njihovi su rezultati nakon tih 10 normalnih dana odjednom oslabili, i to toliko da su se mogli uspoređivati s grupom nesretnika koja uopće nije spavala po dva-tri dana. Takvo otkriće još više potkrepljuje popularno mišljenje kako se količina sna ne može mjeriti na dnevnoj bazi, već se mora zbrajati kroz određeni vremenski period kako bi se procijenilo koliko je sna uistinu potrebno za optimalno funkcioniranje.

spavanje 1

Ono što je posebno zanimljivo jest da grupa koja je spavala po maksimalno šest sati i koji su nakon tih 10 dana počeli dobivati katastrofalne rezultate testova koje su na njima radili, za sebe uopće nisu smatrali kako su umorni ili pospani. Sve ostale grupe su se izjasnile kako sa manjkom sati spavanja osjećaju sve jaču pospanost, ali ovi “šestaši” su to svjesno ili nesvjesno negirali. Znanstvenici vjeruju kako ljudi općenito precjenjuju količinu sna i na neki se način uvjeravaju da nisu pospani i da su dovoljno odspavali, maskirajući to raznim legalnim ili ilegalnim supstancama, ali njihovo tijelo, mozak i refleksi ipak govore drugačije. Možda se i vama čini da je tih 5-6 sati čorkice dnevno sasvim dovoljno i da ste i tako optimalni, ali ako niste nekakva prirodna anomalija, teško da je to istina…

TAGOVIodmor pospanost produktivnost san spavanje zdravlje

Komentiraj