Lifestyle

moraš bit u trendu!

Aside Banners

20 godina tenisica koje su obilježile streetwear kulturu

Piše , Objavljeno

Ako slušaš hip-hop, nemoguće je da nisi čuo za Bathing Ape. Nakon 20 godina postojanja, vrijeme je da ih i predstavimo svekolikom hrvatskom pučanstvu, njihov ogroman utjecaj na uličnu modu, ali i optužbe o krađi Nikeovih dizajnerskih rješenja.

Bathing Ape
Osnivač Bathing Apea, NIGO, ovog mjeseca slavi 20 godina rada na stvaranju i održavanju streetwear kulture, a u slavlju će mu pomoći nekoliko prijatelja.
Od tih dvadeset prijatelja svakako su najistaknutiji zagovornici brenda i planetarni celebrityi Kanye West i Pharrell Williams koji će se 27. travnja okupiti u Japanu u Daikanyami kako bi t-shirtima i oslikanim platnima obilježili ovaj jubilej.

Streetwear kultura se svakim danom širi sve više zahvaljujući suradnji između dizajnera pa nema sumnje da će ovaj potez Bathing Apea izazvati stampedo hypebeastova (riječ stvorena za sve obožavatelje urbanih “sljeditelja” trendova – koje ne podnosimo), ali i istinskih pobornika kreativnosti na tekstilu.

Što je BAPE, tko je BAPE, zašto BAPE?

U svojoj dvadesetogodišnjoj povijesti BAPE je surađivao s megabrandovima kao što su Casio (da, da, svi smo imali G-Shockove), Pepsi i MAC (ne Appleov Mac, već MAC kozmetika – navodno big deal među ženskom populacijom), ali i sa dvodimenzionalnim ikonama pop kulture kao što su Spužvabob Skockani i Hello Kitty.

Prije 20 godina, Bathing Ape je tek počeo s radom, man in charge Tomoaki Nagao (aliasa NIGO) je učio zanat pod budnim okom legende streetweara Hiroshija Fujiware. Kad je skupio nešto novca i cojonesa, 1993. GODINE otvorio je maleni streetwear shop nazvan Nowhere.

Ime Bathing Ape je nastalo zahvaljujući NIGOvoj fascinaciji filmom Planet majmuna, a čuli smo i da se Japanci često kupaju u vrućim kupkama pa je NIGO vjerojatno iščupao dva pojma iz zapadnog i istočnog kulturalnog konteksta kako bi skovao idealno ime za osvajanje globalnog tržišta. U samim počecima NIGO je dijelio polovicu proizvoda svojim prijateljima, ali i glazbenicima (ponajprije japanskoj glazbenoj zvijezdi Corneliusu – koji je također izabrao ime prema liku iz Planeta majmuna) kako bi stvorio interes kod publike. Taj potez se pokazao pravim pogotkom jer je ubrzo potražnja nadrasla proizvodnju.

Tek desetljeće nakon otvaranja su svi poludjeli za brandom – svi su htjeli (pre)šarene hoodieje, t-shirte s funky printovima te šuze koje su preočito pokrale siluete Adidasa, Pume i Nike – ali su dolazile u puno više boja i materijala od izdanja divova proizvodnje sportske obuće.

Rip off ili ne – prosudite sami

BAPE ostvarenja su “rokali” svi – od Notorious B.I.G.-a već sredinom devedesetih (kojeg smo spomenuli u tekstu o mrtvim velikanima) preko Lil Waynea, Lupe Fiasca, Kid Cudija, spomenutih Kanyea i Pharrella pa sve do Robina Williamsa koji je pokazao da je Bathing Ape veći od hip-hopa.

Yeeze, Weezy i Robin

NIGO je pokazao da zna znanje pa ga je tako Pharrell učinio suvlasnikom i glavnim dizajnerom svog preskupog branda prikladnog imena Billionaire Boys Club i još jednog skupog branda – Ice Cream. Osim što je modna faca, NIGO je i DJ poznate japanske grupe Teriyaki Boyz (Brzi i žestoki tokyo drift soundtrack ooo da) i vlasnik izdavačke kuće BAPE Sounds. Govori jako malo engleskog i svuda vuče prevoditelja. Ima se, može se.

NIGO i Pharrell

NIGO i Pharrell – Bape i BBC od glave do pete

Usprkos činjenici da sve više repera prelazi na visoku modu, a Bapeov posterboy iz “nultih” godina Kanye West uskače u dizajnerske komade (i kožne suknje) – BAPE ne gubi korak i dalje su relevantni. Ograničena izdanja, slavni zagovornici i eventi koji su mokri snovi svakog zaljubljenika u hip hop – svi su sretni kada iskeširaju dvomjesečnu plaću za jedan komad Bathing Ape povijesti.

TAGOVIbathing ape hip hop obuća tenisice

Komentiraj