Lifestyle

Sve za bicikliste

Aside Banners

Biciklisti u Nizozemskoj ‘lebde’ iznad prometnih cesta!

Piše , Objavljeno

Nizozemci su u nekim stvarima miljama ispred ostatka svijeta, a među njima se posebno ističe korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradovima. Sada za bicikliste grade i posebne nadvožnjake!

hovenring

Osim prilično liberalne politike prema lakšim drogama i općih ljudskih sloboda, Nizozemci se ističu kao narod koji jako voli vožnju biciklima, pogotovo u gradovima. Zato biciklisti uživaju mnoge pogodnosti, a nedavno su počeli vrlo opsežni i skupi građevinski projekti, kako bi im se olakšalo uživanje u tom, najzdravijem prijevoznom sredstvu.

Tako je Hovenring u Eindhovenu ovih dana nominiran za prestižnu nagradu Dutch Design Award, a na listi se našao zbog nekih genijalnih građevinskih i arhitektonskih rješenja. Naime, radi se o visećem mostu iznad vrlo prometnog raskrižja, koji je rezerviran isključivo za biciklite. Most visi na kablovima učvršćenima središnjim stupom visine 64 metra, a nalazi se iznad same ceste, tako da se može reći da biciklisti ‘lebde’ iznad automobila.

Hovenring – Eindhoven:

U Nizozemskoj ipak traju žestoke rasprave o tome je li ovakav način odjeljivanja biciklističkog i automobilskog prometa štetan ili koristan. S jedne se strane štite se biciklisti, koji vrlo često stradavaju na ovakvim prometnim cestama, no mana svega toga jest što obje vrste sudionika u prometu gube osjećaj za one druge, te se zbog nedostatka iskustva vrlo teško reintegriraju u stvarni promet. No sve je to manje važno kada imaš frikin’ lebdeći tanjur za bicikliste nad raskrižjem!

TAGOVIbicikl bicikli biciklisti biciklizam mosst za bicikliste nadvožnjak za bicikliste Nizozemska promet viseći most zdrav život

Komentiraj