Lifestyle

Vječna mladost

Aside Banners

Bizarni startup nudi zamjenu vaše krvi krvlju djece i tinejdžera za “samo” 50 tisuća kuna

Iako nema nikakve znanstvene potvrde kako "mlada" krv čini išta pozitivno našem tijelu, neki naivci su ipak spremni dati finu paru za svježu dozu.

Piše , Objavljeno

Godinama kolaju bizarne priče o ritualima koje na sebi izvode Mick Jagger i ostatak njegovih Rolling Stonesa, a kojih je veliki dio zamjena svoje staračke krvi krvlju djece i tinejdžera. Čini se kao nekakva pomaknuta verzija vampirske priče koja bez imalo sumnje graniči s nečim zločinačkim, ali sve su to na kraju dana ipak samo glasine. No jedan startup sada to uistinu pokušava isfurati, a neki naivci stvarno vjeruju da funkcionira.

Tvrtka po imenu Ambrosia (mitska hrana grčkih bogova) tako svojim klijentima nudi zamjenu njihove krvne plazme plazmom koju su sakupili od djece i tinejdžera i to po cijeni od 8 tisuća dolara (nešto više od 50 tisuća kuna). Za tu će lovu klijent dobiti jednokratnu infuziju dvije litre plazme, a jedini uvjet je da ima više od 35 godina te da je spreman prihvatiti rizike ovakve transfuzije, koji svakako postoje pošto konkretna klinička istraživanja uopće nisu poduzeta.

ambrosia

Glava tvrtke, Jesse Karmazin, je inspiraciju za svoj rad pronašao u grotesknim studijama na miševima, koji su bili podvrgnuti procesu parabioze (dva miša su doslovno zašivena jedan za drugoga). Ta istraživanja su pokazala kako se stariji miš na očigled pomladio zahvaljujući samom doticaju s krvlju mladoga, a iako znanstvena zajednica nije priznala (niti pokušala ponoviti) ovaj pothvat, neki su to shvatili vrlo ozbiljno. Karamazin tvrdi kako je obavio testiranje na 25 dobrovoljaca te su rezultati pokazali apsolutni uspjeh, iako o tome nema previše dokaza, samo testiranje je bilo neznanstveno (nije bilo kontrolne skupine odnosno placeba, jer je 25 dobrovoljaca platilo, pa su morali dobiti što su platili) te se nije bilježio utjecaj samog placebo efekta koji je bez imalo sumnje itekako prisutan. Ali hej, ako netko želi potrošiti takvu lovu i staviti u sebe malo mladenačkog juicea, tko smo mi da branimo?!

TAGOVIambrosia krv plazma startup Vampiri zamjena krvi znanost

Komentiraj