Lifestyle

Svakako bi dobro došlo

Aside Banners

Britanski srednjoškolci su osmislili kondome koji jarkim bojama upozoravaju na spolne bolesti

Piše , Objavljeno

Seks je jedna od omiljenih ljudskih aktivnosti, ali nikako nije bezopasna, pogotovo ako se prakticira s neznancima. Čovjek nikad ne zna tko prenosi spolne bolesti, ali u budućnosti bi taj problem mogao biti riješen i to prilično efektno!

prezervativDa i obični srednjoškolci mogu osmisliti revolucionarne koncepte koji imaju potencijal promijeniti svijet dokazuju natjecatelji na britanskom znanstveno-tehnološkom okupljanju Teen Tech, jednom od najvećih takvih događanja u zemlji, koje svake godine ukrsti najbistrije učenike u dobi od 11 do 16 godina te im omogućuje da predstave neke svoje zanimljive ideje. Niti ovogodišnje finale nije razočaralo pa se tako u konkurenciji za jednu od mnogih nagrada našlo i ludosti poput ukosnica koje mijenjaju boju ovisno o vašoj odjevnoj kombinaciji i narukvice koja kontaktira pomoć u slučaju da se onome koji ju nosi nešto dogodi.

prezervativ 2

No najzanimljiviji komad su svakako kondomi koji mijenjaju boju ovisno o eventualnoj spolnoj bolesti koju ima osoba s kojom se seksate. Prezervativ će tako u mraku svijetliti zeleno ukoliko se radi o klamidiji, žuto ako je riječ o herpesu, ljubičasto ako se nađete u klinču s nekim tko ima HPV te plavo u slučaju sifilisa. Tvorci ovog koncepta, grupica 14-godišnjaka s Akademije Isaac Newton u Illfordu, svoju kreaciju zovu S.T.EYE, a iako je još godinama daleko od komercijalne primjene, svakako se vrijedi njome pozabaviti.

Svjetleći kondomi – reportaža:

Naime, tehnologija za masovnu proizvodnju ovakvog prezervativa još uvijek nije raširena te za sada može funkcionirati eventualno u laboratorijima.U teoriji bi površina kondoma trebala biti prekrivena molekulama koje se vežu za razne štetne bakterije i viruse te u doticaju s tim prijenosnicima spolnih bolesti zrače (fluorescencija). To bi odmah upozorilo one koji se upuštaju u seksualni odnos o mogućim opasnostima, a potencijalno bi i eliminiralo potrebu za odlaskom liječniku i obavljanje ne pretjerano ugodnih pretraga. U svakom slučaju, nadamo se kako će nam “oprema” još uvijek šljakati dok se ovo pojavi na tržištu!

TAGOVIherpse HPV izum klamidija kondom prezervativ seks sifilis spolne bolesti tinejdžeri srednjoškolci

Komentiraj