Lifestyle

Još da ima nešto za prometne čepove...

Aside Banners

Čekanje zelenog može biti itekako zanimljivo: U Njemačkoj isfuran prvi ping-pong semafor na svijetu

Piše , Objavljeno

Kako bi skratili čekanje na semaforima te možda čak i spasili živote, progresivni su Nijemci uveli prve ping-pong semafore na svijetu, a nadamo se da će se ova tehnologija proširiti!

actiwait

Hodaš, dođeš do ceste, staneš, gledaš onu malenu kutijicu koja pišti i čekaš da počne pištati malo drugačije kada se upali zeleno svjetlo kako bi mogao krenuti preko te iste ceste i doći na drugu stranu, hodati još malo i ponovno doći do ceste gdje ćeš cijelu ovu radnju ponoviti još jednom i tako u krug… da, ovo je svakodnevica života u (vele)gradovima i nešto što u kolokvijalnom govoru nazivamo j#@%ni semafor. No, već smo se toliko navikli na ovu prometnu noćnu moru da smo jednostavno odustali od bilo kakve nade kako će jednoga dana stvari biti kudikamo drugačije.

A onda se prije dvije godine pojavio StreetPong. Nastao kao dizajnerski projekt troje ambicioznih studenata sa Sveučilišta HAWK, StreetPong je zapravo klasična konzola kakve imamo na svakom semaforu, ali na sebi ima maleni zaslon koji je spojen s jednakim uređajem na drugoj strani ceste. Kada bi se dvoje ljudi našlo na oba uređaja, mogli su zaigrati partiju ping-ponga (iliti jednostavno ponga) i to pomicanjem malene platforme (reketa) dodirima prsta po zaslonu. Za to bi vrijeme crvena pozadina polagano nestajala te bi se naposljetku pretvorila u zelenu, što je znak da je prelazak preko ceste siguran. Naravno, njihov je prototip postao ogromni viralni hit, a onda je sve polagano palo u zaborav… do sada!

ActiWait – promo video:

Amelie Künzler, Sandro Angel i Holger Michel nedavno su u njemačkom gradiću Hildensheimu u pogon pustili prve semafore s instaliranim pongom, koji se sada nazivaju ActiWait. Protekle su dvije godine radili s hrpom dizajnerskih firmi, softverskih kompanija i stručnjaka za promet kako bi stvorili gotovo savršen prototip, a sada planiraju kako ovu ideju isfurati u cijelom svijetu. Zato traže pomoć u vidu 35 tisuća eura (oko 250 tisuća kuna) putem Indiegogo kampanje, a ovo se definitivno čini kao nešto u što vrijedi uložiti. Em krati vrijeme dok čekaš na semaforu, em može zaokupiti pažnju onih živčenjaka koji jednostavno ne mogu čekati da se upali zeleno, već kreću u vrlo opasni avenijski slalom. Već vidimo kako se ekipa umjesto hakla na košu skuplja oko semafora i roka po cijele dane…

TAGOVIactiwait cesta dizajn igra ping pong pješaci promet semafor sigurnost streetpong tenis

Komentiraj