Lifestyle

Nemoj reć'?!

Aside Banners

Cola Light i drugi “dijetalni” sokovi su gori za naše zdravlje nego što smo mislili

Iako smo to toga već bili itekako svjesni, nepobitni dokazi o štetnosti "dijetalnih" sokova jednostavno ne smiju biti zanemareni.

Piše , Objavljeno

Svi znamo kako Coca Cola i druga gazirana pića nisu pretjerano zdrava za naš organizam, ali pijemo ih zato jer su fina i zato jer nas čine sretnima. Šećera!!! No kao i obično, stvari mogu biti daleko gore, a paradoksalno, takva situacija se u slučaju gaziranih sokova događa kada nam pokušavaju prodati zdraviju alternativu. Točnije, dijetalni sokovi ili sokovi bez šećera poput Cole Light su se godinama reklamirali kao zdravija varijanta koja ne samo da spriječava debljanje, već štoviše, ima gotovo čudotvorno djelovanje zbog kojeg ćete i smršavjeti, ali malo tko danas uistinu vjeruje u to. Zadnji skeptici bi trebali biti uvjereni u to novom studijom koja je objavljena u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a koja bez imalo dvojbe dokazuje kako dijetalni sokovi odmah moraju ići van iz naše prehrane.

Stvar je u mitskom aspartamu, umjetnoj zamjeni za šećer koja se polagano počinje zabranjivati u sve više proizvoda i neće nam biti nimalo žao kada potpuno nestane iz naše hrane i pića. Doktor Richard Hodin, voditelj ove studije, tvrdi kako se aspartam i drugi umjetni zaslađivači promoviraju kao sredstvo protiv debljanje koje smanjuje metabolički sindrom, a istina je potpuno drugačija. Ovi spojevi naime blokiraju enzim IAP u našem probavnom sustavu, koji je jedan od najodgovornijih za sprječavanje pretilosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma, time definitrajući umjetne zaslađivače kao upravo suprotno od onoga što bi im navodno trebala biti glavna funkcija.

giphy

Kako bi to dokazali, znanstvenici su proveli istraživanje na četiri skupine laboratorijskih miševa: one s normalnom prehranom bez aspartama, one s normalnom prehranom s dodatkom aspartama, one s prehranom punom masnoća bez aspartama i one s prehranom punom masnoća s dodatkom aspartama. Nakon 18 tjedana se pokazalo kako su prve dvije skupine imale slične kilaže, dok su velike probleme imali miševi koje su šopali masnoćama s dodatkom aspartama. Svi miševi koji su dobivali aspartem su imali znatno povišen udio šećera u krvi i zabrinjavajuće razine proteina TNF-alfa u krvi, što je znak pojave metaboličkog sindroma. Nama dovoljno. Nije da smo ikada pili te dijetalne gluposti… kada se već trujemo, trujemo se originalno i sa stilom!

TAGOVIaspartam cola light debljina diet coke dijetalni sokovi gazirani sokovi pretilost šećer u krvi zdravlje

Komentiraj