Lifestyle

Ti i ja kao majmuna dva

Aside Banners

Crunning iliti glumljenje majmuna je nova fitness nebuloza koja osvaja svijet

Piše , Objavljeno

Većina ovih novih “revolucionarnih” fitness metoda ne uspije postati opće prihvaćena, ali barem ne izgledaš kao debil dok vježbaš po njima. U slučaju crunninga čak niti to nije slučaj…

crunning 1Vjerni pohađaoci fitnessa, crossfita i drugih metoda tjelovježbe zasigurno su se tijekom nekog od treninga spustili na sve četiri, lagano podigli koljena i izravnali guzu, leđa i glavu u jednu koliko-toliko ravnu liniju i počeli lagano tapkati glumeći geparde, lavove, majmune, medvjede ili neku drugu životinju koja hoda na sve četiri. Radi se o klasičnim crawling pattern vježbama kojima se simulira puzanje/šuljanje, a definitivno pomažu pri aktivaciji mišično-živčanog sustava i cijelom tijelu pružaju jako dobro i kvalitetno razgibavanje.

Reklo bi se, dakle, da je ovo sustav koji pali i kojeg ne treba mijenjati jer je savršen kakav jest, no jedan se australski fitness entuzijast (dakle, službeno nije trener) ne slaže s time. Shaun McCarthy je naime odlučio unaprijediti postojeći koncept (ponavljamo još jednom: za to nije bilo NIKAKVE potrebe) i tako je nastao crunning, kombinacija crawlinga i trčanja (running) koja ne samo da može biti opasna i štetna po zdravlje, nego je bez premca jedna od najsramotnijih “vježbi” koju čovjek može raditi sam u svoja četiri zida, a kamoli u javnosti. Trebate dokaze? Evo vam ih!

Crunning – promo video:

Crunning – riječ-dvije velikog revolucionara:

McCarthy je toliko uvjeren da je na tragu nečega revolucionarnog da je izjavio: “Jedina stvar koju crunning mijenja kod fitnessa jest da mijenja sve kod fitnessa!” Duboko, duboko… ali i potpuno netočno. Iako se neki stručnjaci slažu kako ovakav oblik vježbe može imati pozitivno djelovanje na tijelo iz razloga što se aktivira i gornji i donji dio, opće je mišljenje kako crunning ipak krije mnogo više mana nego prednosti. Prije svega, ljudsko tijelo nije građeno za kretanje na sve četiri (poput majmuna, npr.) pa su nam tako zglobovi ruku drugačiji od gležnjeva. Jasno je s toga da ne mogu na isti način podnositi naprezanja i opterećenja, što znači kako bi crunning mogao itekako oštetiti ruke, a da ne govorimo o slomljenim nosevima i glavama kada se zabiješ u žardonijeru ili problemima koji će se pojaviti s ramenima već nakon nekoliko desetaka sati ovakve vježbe.

crunning 4 crunning 3 crunning 2

Ipak, izgleda kako crunning uspijeva privući određeni broj fanova koji u skupinama od po 5-6 čovjekolikih majmuna trče po australskim gradovima, sa smiješnim kapicama na glavi i rukavicama koje sprječavaju da golim rukama dodiruju pljuvačku, izmet, žvake i ostale krasote na tlu. Ako netko misli kako je ovo uistinu dobra stvar, slobodan je probati, ali mi ipak preporučamo da trčanje i crawling vježbe držimo odvojeno!

TAGOVIcrawling crunning fitness trčanje vježba

Komentiraj