Lifestyle

neke stvari dođu s godinama

Aside Banners

Deda, evo kako ti se tijelo mijenja nakon tridesete!

Piše , Objavljeno

Polako gazimo u te tridesete, nije nam svejedno (tebi smo bili samo ime i broj…tntntn-t-tn), ali znamo da neke stvari postaju bolje s godinama. Na žalost – mi nismo stvari, a bome nismo ni vino, nismo plemeniti sirevi, nismo Nina Badrić.

Ako si muškarac u tridesetima, primijetit ćeš neke znatne promjene vezane za svoje zdravlje. Ne možeš više piti kao nekad, ne možeš više jesti što god poželiš, a i u sportskim arenama se sve usporilo.

Tijelo stari, stanice ti se mijenjaju, trebaš raditi više kako bi zadržao dobro stanje. Ili još više ako želiš postići bolje stanje.

Ovo se događa s tvojim tijelom – čisto da znaš pa da možeš reagirati na vrijeme.

1. Seksualni uspjesi su ipak malo drukčiji

seks 1

Kao klinac si mogao durati kao Duracell zekonja, ali sada se situacija mijenja. Kako starimo, proizvodnja testosterona se smanjuje pa je i mogućnost održavanja čvrstih cjelodnevnih zabavnih (nus)pojava seksualnog uzbuđenja nešto manja. Čisto da znaš – možda ne možeš svake sekunde, ali kad si bio klinac nisi većinu vremena znao što radiš tijekom sekskapada, a vjerujemo da si sada ipak nešto iskusniji. Pobijedi ih iskustvom. Koga god moraš pobijediti.

2. Fleksibilnost se gubi

stretching fitness

A gle, mi ju nismo nikad ni imali. Sjedenje po cijele dane rezultira smanjenim opsegom pokreta. Kako bi izbjegao ozljede, ali i povećao upotrebljivost svog tijela u različitim scenarijima kroz dan – odradi pošteno desetominutno istezanje. Nije važno radi li se o dinamičkom ili statičnom istezanju – udri. A kažu da stretching pridonosi i smanjenju stresa, tjeskobe i depresije. Vrijedi pokušati.

3. Metabolizam ti je sporiji od dostižnosti hrvatske pravde

Metabolizam se usporava s godinama. Gubimo mišićnu masu. Ne možemo više jesti iste stvari kao nekad i zadržati istu fizionomiju. Pizza postaje neprijatelj broj 1. Istim načinom vježbanja ne gubiš jednak broj kalorija s dvadeset godina na leđima i s trideset. Pij puno vode, može ti ubrzati metabolizam. A i možda ćeš manje jesti. Također – u redu je mokriti svakih pola sata, drži stvari čistima.

4. Sportska izvedba je tuga

fitness

Nije baš tolika tuga, ali mogućnost izgradnje mišićne mase je manja nego nekad. Tijelo više ne dovodi jednaku količinu kisika u mišiće pa se tijelo ne oporavlja kao nekad. I s puno godina na leđima možeš operirati na jednako visokoj razini, ali morat ćeš se nešto više potruditi. Zavoli izazov i rasturi svaku vježbu koje se dohvatiš.

TAGOVIfitness godine tijelo tridesete zdravlje

Komentiraj