Lifestyle

Jedi kao ministar, pij kao Grdović

Aside Banners

‘Dijeta za muškarca koji pije’ je prva hit dijeta, preteča Atkinsa i paleo dijete

Piše , Objavljeno

Robert Cameron nije bio ni nutricionist ni doktor. On je radio u kozmetičkoj kompaniji i volio je fotkati svijet iz zraka. Kako to da je upravo on bio osoba koja je odigrala važnu ulogu u stvaranju trenda dijeta?

“Pijanu dijetu” mu je predložila jedna žena koja ga je pitala želi li izgubiti “širinu u pojasu”. Odlučio se poslušati ju, svi prijatelji su ga čudno gledali dok je on pio i jeo i gubio težinu.

“Nikad nisam bio gladan i nikad nisam propustio popiti martini.”

Njegova tajna je cuga i hrana.

1962. godine je tiskao knjigu The Drinking Man’s Diet, ubrzo je postala jedna od najpopularnijih dijeta u SAD-u i prodala se u 2.4 milijuna primjeraka, a prevedena je i na 13 jezika. Cameron je preporučio ljudima da broje ugljikohidrate, a ne kalorije pa se s razlogom naljutio kada je Atkins devet godina kasnije izbacio knjigu “Diet Revolution” koja je zagovarala istu stvar.

Cameronova knjiga je bila dugačka svega pedesetak stranica, ali je bila jedna od najzabavnijih dijeta – kako i ne bi kada u njoj piše “Dva martinija prije ručka i debeli odrezak sa Sauce Bearnaiseom”?

Druge dijete su promovirale jabučni ocat i kupus. Nije ni čudo što je Cameron (barem nakratko) pobijedio.

collage

Upravo su šezdesete godine početak američke opsjednutosti dijetama, ali se našem junaku nije sviđao ograničen izbor hrane – tko pak želi odvesti ženu svojih snova na večeru koja se sastoji od svježeg sira i vege-burgera?

Donekle je u pravu.

Nutricionisti i znanstvenici su bili protiv “pijane dijete”, ali Robert Cameron je uživao u pačetini i suhim martinijima do 98 godine. Uostalom kako ne voljeti pamflet koji ti nalaže da jedeš rakuna, oposuma, kita, piletinu, odrezak, žablje krakove i ostale izvore proteina?

Samo umjereno – i u jelu i u pilu. Naravno uz predznanje o makronutrijentima i veličini porcija.

POVEZANI ČLANAK: Zašto izabrati keto prehranu – ludi režim koji će te pretvoriti u nadčovjeka (kao što je LeBron James)

TAGOVIalkohol cuga dijeta fitness izgubi kilograme kako smršaviti klopa

Komentiraj