Lifestyle

Idemo na zapad

Aside Banners

Dizajnerska revolucija se nastavlja – Norvežani predstavili ultrakul moderne putovnice

Piše , Objavljeno

Norvežani su očigledno odlučili postati svjetska dizajnerska velesila jer nakon genijalno-unikatnih novčanica sada predstavljaju i sasvim nove i uistinu posebne putovnice.

putovnica 2Eh, što ti je taj napredni svijet Zapadne Europe: dok mi sav svoj dizajn temeljimo samo i jedino na motivu crveno-bijele šahovnice (što nikako nije loše, ali ono… dobro bi došlo malo svježine), Norvežani pomiču konvencije prakse i gotovo se nasilno pokušavaju progurati u svjetsku dizajnersku elitu. Prošlog su mjeseca tako predstavili novi i prilično radikalni dizajn novčanica svoje nacionalne valute, a sada su istu stvar odlučili napraviti s putovnicama i osobnim kartama.

Na natječaju koji je započeo u veljači kao najkvalitetniji je prijedlog odabran onaj studija Neue iz Osla, a pobjednika je nedavno objavio sam naručitelj, Državna policijska uprava Norveške. U duhu Skandinavije njegovao se prepoznatljivi minimalizam, ali i ljubav prema prirodi i prirodnim ljepotama, tako da smo dobili jednu toplo-hladnu kombinaciju koja izgleda uistinu prekrasno i originalno.

norveška

Korice dolaze u tri boje (bijela za imigrante, plava za diplomate i crvena za državljane) s moderniziranom verzijom državnog grba u gornjem lijevom kutu, a kada se otvori prikazuje gotovo vektorski pejzaž norveške obale. Ono što je posebno cool jest kada se stranice ove nove putovnice osvijetle UV zrakama, dnevni se krajolik pretvara u noćni, sa zvijezdama ispunjenim i polarnom svjetlošću prošaranim nebom. Slična je stvar i s osobnim kartama, a izgleda apsolutno fantastično!
putovnica 1putovnica 3

Svoj je izbor ovog dizajna žiri objasnio sljedećim riječima: “Ilustrira norveški identitet i brine se o tome da se na putovnicu gleda kao iznimno dragocjen dokument. Dizajn je atraktivan i stiliziran, boje su suptilne, a apstrakcija krajolika je uzbudljiva. Estetski, motivi pejzaža su dobili karakterističan izgled. Žiri cijeni jednostavnost ovog rješenja.” A vjerojatno će ga cijeniti i stanovnici Norveške koji će nove putovnice dobiti već za dvije godine, nakon što policija i dizajneri riješe sve one tehničke “sitnice”, poput zaštita od falsificiranja

TAGOVIdizajn minimalistički minimalizam moderno norveška novčanica putovnica skandinavija

Komentiraj