Dizajn

Ništa crveno

Aside Banners

INTERVJU: Nikola Filo, product designer – “Reda mora biti”

Piše , Objavljeno

Polako odrastamo i nismo više potpuno bezbrižni klinci kojima je svejedno gdje im stoje stvari. Ne trebamo više majčine uzvike da spremimo sobu, sami razumijemo da reda mora biti.

Najbolji proizvodi su oni koji rješavaju probleme. Laptop je jedan usisavač prašine koji vremenom postaje glasniji i topliji, oslobođeni skejt je uzrok mnogih nesreća, a bicikl naslonjen na zid ostavlja brojne tragove pa farbanje ne gine.

RED Projekt rješava svakodnevne probleme vrhunskim proizvodima, a podržavanjem RED Projekta podržavate i viziju mladih dizajnera koji su odlučili ostati i razvijati proizvode u Hrvatskoj.

DSC_0152

Nikola Filo je product designer iza RED Projekta, a mi smo ga uspjeli uhvatiti na Knežiji, dobili smo odličnu tursku kavu, sok (i to s ledom), a oči su počašćene premijerom video spotova za projekt.

TablonStalak za skate – TABLON ima svoj video.

Posted by RED projekt on Sunday, April 3, 2016

Filo je podijelio s nama svoje uspomene, viziju proizvoda i ljubav prema Pokemonima.

Ja znam tko si ti, ali drugi ne znaju. Tko si ti?

Ja sam Nikola Filo, rođeni Međimurec. Završio sam faks u Zagrebu. Grafički. Trenutno radim kao tehnolog u proizvodnji kartonskih kutija, a u slobodno vrijeme razvijam RED projekt.

I što još?

Hah. i kartam Pokemone.

Koji ti je najdraži Pokemon?

Ahhh… Čekaj malo… A Pika. (razmišlja) Da, Pikachu i dalje. Uvijek.

Vidjeli smo ime tog projekta na Facebooku, na internetu, ali reci mi kako se ime tvog projekta čita. Jel’ red crveno, jel’ red, rad i disciplina?

Nije crveno (smijeh)… Red nije nered. Reda mora biti. To je i slogan cijelog projekta: “Mama je rekla: Reda mora biti”. Pomažem uvesti red u nakrcane domove.

Većina ekipe s tvog faksa izabere raditi t-shirte, nekakve stickere, sajtove. Kako to da si se ti odlučio raditi namještaj?

Odmalena sam kod starog u radioni pomagao sklapati neki namještaj. Uvijek me to privlačilo i stalno sam nekaj kombinirao – kako da mi izgleda stol, ormar, krevet. Kasnije, na faksu, mi je jednostavno falilo prostora u stanu i htio sam napravit nešto da si raskrčim. Da negdje pospremim bicikl i da mi se longboard ne vozi po stanu. I tak su nastale police i stalci.

DSC_0150

Frendovi s faksa su pitali zašto to ne bih probao prodati, pa sam odlučio stvar dovesti u RED i napravio vizualni identitet, webshop, Facebook fan page i polako počeo stvarati brend.

Prvi ti je bio wallbox za bicikl. Kako je došlo do skejta?

DSC_0142

U jednom trenutku sam zabrijao da bum vozio longboard i kad sam ga kupio stalno je netko zapinjao oko daske. Onda sam odlučio to promijeniti i kombinirat kak da ga maknem i pospremim. Tak je nastal Tablon (prevedeno sa španjolskog „daska“, op. ur.). Može stajat na podu, a ako se još potrudiš – montirat je na zid imaš i jebenu policu.

Koliko ti je faks pomogao sa znanjima koja su ti potrebna za “reda mora biti”, a koliko internet?

“Reda mora biti” je fakat oduvijek doma forsala mama. Faks mi je pomogel utoliko da sam si sam napravio vizualni identitet: logo, web, grafike za print i tak neke stvari koje u biti spajaju te moje drvene proizvode s printom. U principu kombiniram znanje s faksa i tatine radione.

Kad si napravio webshop?

Na početku. U biti sve je krenulo od weba i web shopa nakon kaj su me frendovi potaknuli da počnem prodavat to kaj radim za sebe. Kasnije sam otvorio i fan page i dogovorio s jednim fora dućanom da i oni prodaju moje stvari. Tomićeva kraj uspinjače, Take me home, 100% domaći proizvodi. Tablon im jako dobro ide.

Za što ti trebaju pare?

Pa za razvijanje novih proizvoda. I Pokemone, naravno.

Gledao si Vuk s Wall Streeta?

Jesam.

Znaš ona shema s onom kemijskom i “prodaj mi ovu kemijsku”?

Daaa…

Prodaj mi stalak za laptop. Ako mi kažeš “ne znam”, neću ga kupit.

Pa gle, jel te ikad živcira kad si u krilu ne možeš namjestit laptop i grije ti muda? Moja je pregrijavalo pa sam se morao češati s razlogom (smijeh). Oš priznat da trebaš stalak za laptop il ćeš se i dalje češat?

12962637_10153647019687523_1349155223_o

Haha, oke, oke, prodano. Širenje biznisa?

Razvijam nove proizvode, radim na poboljšavanju postojećih i pokušavam se širiti izvan Hrvatske. Barem na ex-yu područje, koliko vidim na Fejsu ima to potencijala.

Misliš da se od ovog što radiš može živjeti?

Mislim da se može, samo se treba probiti. Bicikli budu se uvijek vozili, laptopi budu se koristili još i više, ekipa vozi daske svakojake, od longa i skejta do vejka a i njih treba negdje pospremiti. A na kraju, ne moraš kupiti wallbox za bicikl, možeš ga staviti na zid da bude lijepo. Drvo je lijepo, ne? Možeš gore staviti vazu.

S kojim cvijećem?

Karanfilima?

NEAPOLITAN

Sad kad si poslovan čovjek, što bi savjetovao ljudima koji bi htjeli pokrenuti svoj side-job, a nemaju muda?

Trebaju imat nepregrijana muda. Trebaju uložiti puno energije i truda. Moraju vjerovat u sebe i svoj proizvod. Vjerovat u svoj proizvod je Number 1. Moji proizvodi su dobri. Zapravo, oni su najbolji. Ne možeš kupiti bolji proizvod od moje police za bicikl ili stalka za skejt. Stalku za skejt nema konkurencije. Novi bude još bolji i ljepši.

#redprojekt #laptop #laptopstand #handmade #pillow #yellow #board

A photo posted by red-projekt.com (@mikula.pikula) on

 

Stvarno nemaš konkurencije?

Nemam. Ne znam. Kad surfam netom, a puno surfam, nisam našao nekaj slično mom Tablonu, tak da mislim da trenutno nemam.

Šire se galaksijom priče da su se radili neki ružičasti Darth Vaderi. Otkud to?

Pošto je moja cura najveći fan Star Warsa u galaksiji i šire, a taman sam oko njezinog rođendana razvijao ideju za podlogu za laptop, za nju sam napravio bijelog Vadera koji ju je oduševio (ak me razmeš). A rozi je na božićnom sajmu rukotvorina kupio neki dečko svojoj curi i kolko čujem i ona se oduševila.

Hoćeš ih raditi još?

Samo za dečke kojima bu pomoglo da oduševe svoje cure.

Završne riječi?

Zapratite me na instagramu i fejsu i odsurfajte do web shopa. Šipam po najnižim cijenama, a ako vam se ne plaća dostava, dođite na Knežiju, dobit ćete sok iz tetrapaka, ne onaj za slaganje. Možda i kavu. Fakat.

Strpite se do idućeg tjedna, podijelit ćemo jedan lijepi komad RED Projekta.

TAGOVIbicikl crazy lazy clothing dizajn intervju red projekt skejt

Komentiraj