Dizajn

Oku ugodno i praktično

Banner 300

10 NAJ novosti iz svijeta dizajna

Ako vjerujete u vizije dizajnera, jednog dana sjedit ćemo na stolicama-zvrkovima i hladiti se ventilatorima nalik alienskom oružju. Pogledajte 10 novosti iz svijeta dizajna.

Piše , Objavljeno

Prošli tjedan u Londonu se otvorila izložba Brit Insurance Designs Of The Year koja prikazuje najzanimljiviji dizajn u posljednjih godinu dana, od stolice napravljene od jednog komada drva do knjižnice na otvorenom. Ima tu svega i svačega, a mi vam donosimo 10 stvari koje je GQ izabrao kao svoje favorite.

Lako rješenje za skladištenje – Freecom CLS

Freecom CLS vanjski HDD

Freecom CLS vanjski HDD


Vanjski hardovi prave su male digitalne špajze, a dok se neki od nas još muče s onima od terabajta teškima ko” dvije glavice zelja, drugi su pronašli lakše rješenje za skladištenje. Freecom CLS hard diskovi postali su “it” model ne samo zbog svoje veličine, tj. manjine, već i zato što sa strane imaju prikladnu naljepnicu na koju možete napisati što ste sve na njega spremili, kao nekad na video kazete. A potom svoj omiljeni hard smjestite na policu pored svoje omiljene knjige. Ili Kindlea.

Cijena:69,99 funti | freecom.com

Pečenje može biti umjetnost – IKEA

pojednostavljeni recepti

pojednostavljeni recepti


Kuharica u kojoj vam praktički nacrtaju sve sastojke koje trebate ubaciti u recept za omiljenu tortu svoje drage, san je svakog pravog muškarca koji se sprema u kulinarske pothvate. Knjiga recepata za kolače koju je za IKEA-u kreirala švedska dizajnerska agencija Forsman & Bodenfors, postala je pravi hit i pretvorila se u pravo umjetničko djelo.
Umjetnost i IKEA inače baš i ne idu ruku pod ruku, ali ova kuharica je dobila globalnu pažnju zbog avangardnog i japanski minimalističkog pristupa dizajnu. Dakle, fora nije u tome da vam poslikaju kolač kad je on gotov (vidjeli sta ga tak i tak sto puta u slastičarni i znate kako izgleda), već u tome što su sastojci za svaki recept točno izmjereni i posloženi na način koji je… pa, gubljenje vremena kada imate mikser u rukama (ima li takvih?), ali je ipak zabavan.

fb.se

Izvanzemaljsko oružje ili ventilator? Hm… – Dyson

Dyson ventilator

Dyson ventilator


Gurni ruku dok se vrti, ništa ti neće bit.” Kad bi ventilatori bez propeleta zavladali svijetom, ne bi više bilo isturpijanih noktiju i jagodica prstiju. Na prvu svi se pitaju koji je to vrag, uzimaju spravicu u ruke i okreću je, očekujući da će se nešto desiti.
Riječ je o ventilatoru koji je dizajnirao James Dyson i koji nema klasične propelere i ne buči pa nema straha da ćete usred vruće ljetne noći probuditi cijelu zgradu. Kažu da je siguran i lak za čišćenje, što će vjerojatno odmah natjerati veći dio muške populacije da ga naruče. A ima i dvije godine garancije, više nego klima, di ćeš bolje.

Cijena:199 funti | dyson.co.uk

Uredska stolica kao most – SAYL

uredski stolac SAYL

uredski stolac SAYL


Herman Miller izbacio je uredsku stolicu nazvanu SAYL, koja ne izgleda samo stylish, već je i ergonomski dizajnirana tako da pruža što veću potporu leđima, koristeći minimalno materijala. Dizajner kaže da su ga inspirirali principi izgradnje veličanstvenih visećih mostova za ovaj model.

Cijena 499 $ | hermanmiller.com

“Inception” je kriv za sve – Spun

Spun stolice

Spun stolice


Kad smo već kod stolica, možete li zamisliti da sjedite na/u ovome? Britanski dizajner Thomas Heatherwick velika je faca u svijetu dizajna, što je pokazala i njegova Seed Cathedral, izložena na Shanghai World Expo 2010.
Sada je razvio koncept za Magis nazvan “Spun“, rezultat pojednostavljenja dobro nam poznatih geometrijskih tijela – stolice koje se cijelim svojim tijelom okreću za 360 stupnjeva. 2009. lansirao je metalni model, no čini se da mu se na njemu guza previše sklizala, pa je u travnju 2010. izbacio plastični. Nama izgleda kao zvrk kojeg DiCaprio vrti u Nolanovom “Inceptionu”.

Cijena:325 funti | heatherwick.com

I dečki vole mimoze – Mimosa

Jason Bruges pokupio je aplauz za svoju interaktivnu umjetničku instalaciju nazvanu “Mimosa” – skup LED svjetala formiranih u male cvjetove koji cvjetaju i venu u nazočnosti ljudi. Nad jednim od najpopularnijih komada izložbe svi su odjednom počeli čarobirati svojim prstićima, ne bi li dobili “odgovor” od cvijeća. To bi bilo fora imati doma kad vam je dosadno i nemate što drugo za pipkati.
Ovaj komad inspiriran je, naravno, mimozicama, koje se kinetički mijenjaju ne bi li se prilagodile utjecaju iz okoliša.

jasonbruges.com

Štreberska košulja – Plus 2010 Shirt

Plus 2010 Shirt

Plus 2010 Shirt


Za brand Margaret Howell, dizajner Kenneth Grange kreirao je poprilično ružnjikavu, ali navodno jako praktičnu sivu košulju Plus 2010. Shirt. Riječ je o frajeru koji stoji iza svakodnevnih stvarčica, uključujući olovke Parker ili vlakove InterCity 123.
Ova šulja napravljena je od najkvalitetnijeg pamuka koji je nježan poput bebine guze, a glavna fora je što ima dupli prednji džep. Savršeno za štrebere iz 80-ih koji nekamo moraju tutnuti sve te silne olovke i digitrone s kojima hodaju uokolo.

Cijena:225 funti | margarethowell.co.uk

Inovativna invalidska kolica – One Arm Drive

One Arm Drive

One Arm Drive


Nomad je nagrađivana britanska manufaktura, poznata po perolakim invalidskim kolicima. Nakon više od desetljeća provedenog u različitim neudobnim i nepraktičnim kolicima, direktor Mark Owen više nije htio prihvatiti neinspirativan dizajn i odlučio uzeti stvar u svoje ruke.
Jedna od najnovijih stvari je One Arm Drive, sistem koji je navodno smiješno jednostavan, ali elegantan te vam omogućuju da manevrirate kolicima korištenjem samo jedne ruke.

Cijena:800 funti | nomadwheelchairs.com

Super jednostavan bicikl – Vanmoof No5

Vanmoof No5

Vanmoof No5


Ekipa iz Vanmoofa voli stvari koje su jednostavne:za model bicikla Vanmoof No5 maknuli su sve suvišne detalje te zadržali udobnost i stil. Ukratko, svi dijelovi koji bi se mogli polomiti i izazvati slabiji slom živaca ili lupanje nogom u kotač, integrirani su u šuplje, ali snažne aluminijske cijevi, odnosno sekelet bicikla.
Nema ni klasičnih lokota koji su mamac za kradljivice, već je na ovaj bajk stavljena brava Abus, krema nad kremama u pitanju sigurnosti. A s obzirom da govorimo o Nizozemskoj, u kojoj valjda i kraljevska familija tjera bicikl, dizajnerima je bilo najvažnije da se gradom muvate brzo, lako i sa stilom.

Cijena:558 eura | vanmoof.com

Renaultova crvena zvjerka – DeZir

Renault DeZir

Renault DeZir


Ako vam se zbog nečeg dižu dlake na rukama, prsima i drugim dijelovima tijela, onda je to električni super auto Renault DeZir. Francuski brand ovako dokazuje da brine za okoliš, a novi dizajn i styling definitivno izazivaju pojačanu slinavost. S obzirom na to da je reklamni spot urnebesno glup, a glavna ženska antipatična, više bismo voljeli vidjeti ovu pilu u svojoj garaži ili barem onoj Tonyja Sparka a.k.a Iron Mana.

TAGOVIbicikl dizajn hard disk Herman Miller IKEA James Dyson Jason Bruges Kenneth Grange košulja Margaret Howell nomad recepti renault stolica Thomas Heatherwick umjetnost vanmoof ventilator

Komentiraj