Dizajn

ptica, avion, stan?

Aside Banners

U Parizu grade selo… koje lebdi usred šume i iznad autoceste!

Piše , Objavljeno

Neki ljudi žele graditi zgrade visoke na stotine metara, a drugi žele živjeti okruženi sa stotinama stabala.

paris6

Na rubu Pariza postoji jedno parkiralište koje će se pretvoriti u nešto puno ljepše i korisnije. Arhitekti svoj projekt nazivaju “lebdećim selom usred šume”. Selo u Parizu? Veliki Pariz?

“Popnete se, prođete kroz šumu i uđete u svoj maleni dom i vrt. Imate potpuno normalnu kuću na vrhu građevine. Jedina razlika je što imate i pogled na Eiffelov toranj.” Manal Rachdi, osnivačica OXO Architects

Brza cesta odvaja centar grada od predgrađa, a arhitekti žele smanjiti ovaj jaz tako što će prvo izgraditi park s više od tisuću stabala iznad same ceste. Svatko može proći kroz ovaj park kako bi “preskočio” ovu cestu. Taj prijelaz će biti na jednom sloju, a na drugom sloju će biti malene kuće i stanovi te uredi, vrtić i restorani.

paris 5 paris 4

Arhitekti Manal Rachdi i Sou Fujimoto se slažu kako Parizu treba više zelenih površina, a ovo maleno naselje će biti zaštićeno drvećem. Drveće štiti od onečišćenja, a pomaže u borbi protiv rastućih urbanih temperatura. Čitavo naselje će funkcionirati zahvaljujući kombinaciji solarne, geotermalne i energije vjetra.

paris3

paris2

Arhitekti su pobijedili na nedavno održanom natjecanju Réinventer Paris sa svojom idejom za živući ekosustav – što nije mala stvar jer je primljeno 815 prijava. Gradnja ove divne građevine će početi u iduće dvije godine. Projekt bi trebao biti završen do 2022. godine. Možda za nekoliko desetljeća turisti budu posjećivali ovaj divan i inovativan “most” umjesto starog, metalnog tornja.

Mi bismo svakako 2022. neki AirBNB tamo gore.

Sve fotke su vlasništvo © Sou Fujimoto Architects + Manal Rachid Oxo Architects – Compagnie De Phalsbourg + Ogic – Morph

TAGOVIarhitektura dizajn kreativnost Pariz priroda

Komentiraj