Dizajn

fotogalerija

Aside Banners

Put u svemir počinje na Zemlji, a ponekad tu i ostane

Piše , Objavljeno

Francuski fotograf Vincent Fournier za svoj novi projekt izabrao istraživanje svemira i prigodno ga nazvao Space Project, te proputovao sve bitnije svemirske centre u svijetu.

Od kada su naši preci prvi put pogledali prema nebeskom svodu, pa sve do dana današnjega, ljudska fascinacija svemirskim prostranstvima nije nimalo izgubila na svojoj snazi. Svemir je velika i teško dokučiva nepoznanica i ako išta, naša znatiželja je još veća, jer na svako pitanje na koje dobijemo odgovor, pojavi se još 10 novih. Svjesni smo da za naših života nećemo doći do drugih zvijezda ili naseliti druge svijetove, ali nitko ne kaže da trebamo prestati pokušavati , učiti i nadati se. Jer da parafraziramo pokojnog Neila Armstronga, sve su to mali koraci za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo.

Fotogalerija

Francuski fotograf Vincent Fournier tako je za svoj novi projekt izabrao upravo sam proces istraživanja svemira (i prigodno ga nazvao Space Project), te proputovao sve bitnije svemirske centre u svijetu, pokušavajući svojim aparatom uloviti zemaljske trenutke onih koji će jednoga dana možda hodati ‘među zvijezdama’, ali i tehnologiju koja je u našoj novijoj povijesti omogućavala put u svemir.

Inspiriran SF klasicima poput 2001: Odiseja u svemiruSolarisa, tražio je motive koji najbolje objedinjuju cijeli taj proces, pritom pridavajući jednaku pažnju jednoj ‘običnoj’ astronautskoj kacigi i masivnom Space Shuttleu. Njegove fotografije tako iluzorno pokazuju da u jednom takvom masivnom pothvatu kakav je istraživanje svemira, ne postoje male stvari i sitnice, nego sastavni dijelovi jednog velikog remek-djela, koji su svaki na svoj način ključni za konačni uspjeh. Jednoga dana, u dalekoj budućnosti, ljudima vjerojatno neće biti bitan tamo neki opservatorij u Francuskoj ili učionica u Svemirskom centru u Gvajani, ali danas je to ono najbolje što imamo, i Fournierove fotografije nam neće dozvoliti da to zaboravimo.

TAGOVIAxe svemir fotografija svemir

Komentiraj