Lifestyle

Tattoo revolucija

Aside Banners

Dolazi nam potpuno bezbolan i vrlo učinkovit način za uklanjanje tetovaža

Piše , Objavljeno

Posebna krema koja u određenom vremenskom periodu uklanja bilo koju tetovažu još je u procesu testiranja, ali uskoro bismo mogli reći konačno zbogom bolnim laserima i neželjenoj tinti!

tetovažeMnogi su od nas u jednom trenutku života mislili kako će mrtvačka lubanja s pentagramima i crvima koji izlaze iz očnih duplji ili veliki “Dragica, volim te!” natpis na prsima biti dio našeg tijela do kraja života, ali kajanje bi uglavnom nastupilo daleko prije nego što smo očekivali. Za kineske znakove, tramp-stamp i parole poput “Samo Bog mi može suditi” to bi se dogodilo već tjedan nakon samog tetoviranja, ali kada se tinta jednom zapeče u kožu, nema povratka. Jedine su opcije napraviti nekakvu preinaku ili se podvrgnuti bolnom, skupocjenom i dugotrajnom postupku laserskog uklanjanja, a ako ste mislili kako će Star Wars: Episode I – The Phantom Menace biti najbolji film svih vremena i preko cijelih si leđa iscrtali mural u čast tog filma, mogli biste biti u ozbiljnim problemima…

Na sreću, izgleda kako smo na pragu uistinu kvalitetne, učinkovite i bezbolne alternative: kreme za uklanjanje tetovaža! Na njoj unazad nekoliko godina radi mladi istraživač Alec Falkenham sa Sveučilišta u Halifaxu, a njegov je rad već pronašao sponzore u vidu grupacija poput Springboard Atlantica i Innovacorp Early Stage Commercialization Funda pa je cijeli projekt trenutno u procesu patentizacije. Glavna razlika između kreme i laserskih tretmana jest u tome što krema ne oštećuje kožu i zdrave stanice, ne ostavlja ožiljke niti izaziva upale već ciljano “napada” makrofage ispunjene tintom.

alec

Kako bismo ovo malo bolje razumjeli, valja reći nešto više o samom procesu tetoviranja. Naime, kada tinta probije kožu, automatski izaziva imunosnu reakciju te se pojavljuju velike količine stanica zvanih makrofagi (vrsta leukocita) koji doslovno proždiru samu tintu. Dio tih makrofaga s tintom se uspije vratiti natrag u krvotok i odlazi u limfne čvorove na “čišćenje”, ali dio ih ostaje zarobljen u gornjem sloju kože, što je zapravo ono što mi vidimo kada gledamo nečiju tetovažu. Falkenhamova krema pak eliminira te zarobljene makrofage te tako oslobađa put novim makrofagima koji proždiru preostale čestice tinte, a taj se proces ponavlja onoliko puta dok sva strana tijela nisu potpuno uklonjena.

Alec Falkenham objašnjava kako djeluje njegova krema – reportaža:

Testovi na svinjama su pokazali kako je metoda itekako učinkovita, a uspješnost ovisi o starosti same tetovaže (starije su lakše za ukloniti) i površini prekrivenog tijela. Već su napravljene prve kalkulacije za cijenu, a pretpostavlja se kako bi vam za uklanjanje nekakve minijature veličine 10×10 centimetara trebalo kreme u vrijednosti svega 25 kuna. Ako se ovo uistinu ostvari, slijedi li nam tattoo revolucija?

TAGOVIkoža krema lasersko uklanjanje tetovaža tattoo tetovaža tetoviranje tinta

Komentiraj