Lifestyle

Aside Banners

Društvene igre (02)

Kocka je ponovno bačena! Pred vama je drugi dio zaboravljenog svijeta društvenih igara na kojima su odrasle nebrojene generacije.

Piše , Objavljeno

Kocka je ponovno bačena! Pred vama je drugi dio zaboravljenog svijeta društvenih igara na kojima su odrasle nebrojene generacije. Ne zaboravite prvi dio.

Pictionary

Pictionary

Pictionary

Ovisno o tome koliko ste vješti i brzi s olovkom u ruci i dracanju po papiru, a vaši partneri pak u dešifriranju istog, toliko ćete daleko i dogurati u ovoj igru. Negdje piše da je igra prvi put objavljena 1985. a negdje 1986. godine. Koje god da je zna se tko ju je izmislio. Bio je to Rob Angel, tada dvadesetčetverogodišnji konobar iz Seatllea.

Da bi zabavio ekipu Robje uzeo rječnik, odabrao riječ i počeo je crtati, a rulja je pogađala. Od tuda i ime igre, Picture + Dictionary. Rob Angel je navodno dobio oko tri milijuna dolara za otkup igre, a procjenjuje se da se igra godišnje proda u osam milijuna kopija.

Cluedo

Cluedo

Cluedo

Tko voli kriminalistiku i detektivske zavrzlame ovo je prava stvar. Krećete se po ploči, ulazite u sobe i otkrivajte detalje o ubojstvu, tko ga je počinio, kakvim oružjem i gdje. Obzirom da postoji više likova, vrsta oružja i soba dolazi se do brojke od preko 320 mogućih kombinacija.

Igru je izmislio Anthony Ernest Pratt iz Birminghama u Engleskoj, službenik u odvjetničkom uredu i povremeni klaun. Iako je igra izmišljena 1944. svjetlo dana je ugledala tek 1948. zbog poslijeratne krize. Nakon uspjeha na tlu Ujedinjenog Kraljevstva, zahvaljujući famoznim Parker Brothersima stiže na područje Sjeverne Amerike gdje je poznatija pod imenom Clue. Igra se prodaje u više od 40 zemalja i navodno je prodana u 150 milijuna primjeraka!

Rizik

Rizik

Rizik

Taktiziranje i strategija, osvajanje svijeta i uništavanje protivničke vojske, jednom riječju Rizik. Igra se može igrati satima, danima, tjednima. Ne preporučuje se onima kojima je stajanje u redu smrtna kazna, onima kojima je pet minuta vječnost i onima koji nisu skloni strpljivoj igri.

Rizik je izmislio nagrađivani francuski redatelj, producent i pisac Albert Lamorisse. Na tržištu se pojavila 1957. godine pod imenom “La Conquete du Monde” (The Conquest of the World) a dvije godine poslije, 1959. pod imenom kojim je danas svi znamo, “Risk”.

Scrabble

Scrabble

Scrabble

Scrabble je poznata igra u kojoj sastavljanjem riječi skupljate bodove, a udruga britanskih igrača Scrabblea tvrdi da bi je trebalo uvrstiti u redovne nastavne programe zbog činjenice da potiče i nagrađuje ispravno sricanje riječi.

Bilo kako bilo igra je imala burnu prošlost i nekoliko ponovnih rađanja. Godine 1938. arhitekt Alfred Mosher Butts stvorio je svoju varijaciju igre zvane “Lexiko” i nazvao je “Criss-Crosswords”, da bi 1948. James Brunot malo izmijenio koncepciju i nazvao je “Scrabble”. Brunot je 1952. godine, zbog nemogućnosti da zadovolji potražnju, prodao prava kući Selchow and Righter, koja je prethodno tome, isto kao i Parker Brothers, odbila igru. Nakon toga se više ne zna ko’ pije a ko’ plaća jer se igra samo seli iz kuće u kuću. Igra se danas prodaje u 121 zemlji svijeta, prevedena je na 29 različitih jezika i prodana je u sto milijuna primjeraka. Navodno svaki treći dom u Americi posjeduje jedan primjerak.

TAGOVIcluedo društvene igre pictionary rizik scrabble

Komentiraj