Lifestyle

Prava kuća za odmor

Aside Banners

Dubai gradi cijelo naselje plutajućih domova jer… Dubai!

Piše , Objavljeno

Ako postoji neko mjesto koje će krenuti s projektom plutajućih gradova, onda je to svakako Dubai. Prve kuće se već grade, a vidjeti ćemo što slijedi!

dubai 1Nemamo niti mjesta niti vremena pobrojati sva arhitektonska i građevinska čuda koja niču u i oko Dubaija, jer prebogati arapski emiri i njihovi podanici gotovo svaki tjedan izmisle neku novu ludoriju. Ovaj su put to plutajući domovi, projekt koji osim stambenog i estetskog značaja ima i ekološke motive. Poetski nazvani “plutajući vodeni konjici”, radi se o kućama koje doslovno plutaju u moru Perzijskog zaljeva pored obale Dubaija, a da se ne radi o samo još jednom neostvarivom konceptu dovoljno govore fotke prvog uistinu izgrađenog pokaznog primjera.

dubai 4

Jedan ovakav plutajući dom se sastoji od dva dijela, onog nad vodom i onog pod vodom. Pod vodom se tako nalaze kupaonica i spavaća soba, a iznad se prostiru kuhinja i dnevni boravak s ogromnom terasom i jacuzzijem sa staklenim podom. Jednom riječju: brutalno! Oko same baze jedne ovakve građevine je u planu uzgojiti pravi maleni koraljni greben, a s obzirom na strahovite i potencijalno katastrofalne klimatske promjene, upravo je ovaj segment najupitniji.

dubai 3 dubai 2

Prva je plutajuća kuća već izgrađena, a investitori se navodno trgaju za novim prilikama. Tako je već sada u procesu izgradnja nova 41 ovakva doma, a konačni ih je cilj izgraditi 131 komad. Oni bi trebali biti prodani ili iznajmljivani kao luksuzne odmorišne točke s vrlo jakim naglaskom na potrebu očuvanja okoliša, prvenstveno neobične životinje po kojoj i nose naziv, morskog konjica. Eto, neka im je sa srećom!

TAGOVIbogatstvo dom dubai ekskluziva kuća luksuz perzijski zaljev plutajuća kuća vodeni konjic

Komentiraj