Lifestyle

pas kao čovjekov najbolji prijatelj

Aside Banners

Dudes&dogs novi nam je najdraži profil na Instagramu i nešto što trebamo i sami

Piše , Objavljeno

Da druženje sa psima na čovjeka ima terapeutski učinak, opće je poznata činjenica, kao i ta da pas zbilja je čovjekov najbolji prijatelj.

To zna i Rob Osman iz Bristola koji iza sebe ima poprilično težak period. Bored Panda piše kako se 38-godišnjak većinu svog života borio sa tjeskobom i depresijom, a u jednom je trenutku živio u podrumu svoje sestre i pušio puno više trave nego što čovjek treba. Međutim, na poslijetku je Rob uspio pronaći izlaz iz crne rupe, a pri tome su mu pomogle dvije stvari: njegov mađarski retriver Mali i šetnja.

Iako mu se nikako nije dalo, Rob bi svakog dana izveo Mali u šetnju i uskoro se počeo osjećati bolje i počeo je primjećivati promjene u svome ponašanju. Na svoje šetnje počeo je pozivati i prijatelje. Nekada bi razgovarali, ali često se jednostavno samo družili s Mali. Shvatio je i kako njegovi prijatelji uživaju imaju koristi od ovakvih druženja te je počeo razmišljati o tome može li ovaj model proširiti na više muškaraca.

Shvativši ogromnu iscjeliteljsku snagu ove jednostavne svakodnevne aktivnosti, osnovao je grupu pod nazivom Dudes & Dogs. Radi se o zajednici koja brine o mentalnom zdravlju muškaraca i potiče ih da izađu na svježi zrak u šetnju i razgovaraju o svojim osjećajima. Aktivnost koja je vrlo normalna i uobičajena među ženama, ali kada su u pitanju muškarci, svijet se i dalje ponaša kao da je njima zabranjeno biti teško ili ako je, onda im je zabranjeno to pokazivati.

Razgovor pomaže. Zbilja pomaže, ali ponekad mi muškarci nismo najbolji u tome. Pa Dudes & Dogs to žele promijeniti za sljedeće generacije. Nema sumnje da se stvari mijenjaju. Mi želimo biti dio toga. Jednostavnim izlaskom, izgovaranjem stvari, možemo započeti mijenjati svoje raspoloženje“, kaže Rob.

Prema studiji Priori, 40% muškaraca ne želi s nikime razgovarati o svom mentalnom zdravlju, no čini se da im psi u tome pomažu. “Trebaju nekoga tko će ih slušati”, rekao je Osman za Today. Psi su poput četveronožnih antidepresiva. Kad su s njima, ljudi odbacuju obrambene mehanizme.

Dudes and dogs je već okupio poveću zajednicu muškaraca koji se ne srame priznati koliko im je ovako nešto bilo potrebno.
Snimka zaslona (416)

Snimka zaslona (418)

 

TAGOVIčovjekov najbolji prijatelj dudes and dogs psi