Lifestyle

ubaci u brzinu

Aside Banners

Evo zašto moraš izvesti svoj automobil u život – čak i ako si u izolaciji

Piše , Objavljeno

Bit ćemo tu gdje jesmo još neko vrijeme. Prognoze nisu baš najjasnije, ali idemo dan po dan pa što bude. Dok ti peglaš po Netflixu ili učiš svirati tu gitaru, tvoj auto stoji u garaži ili na nekoj otvorenoj površini i samuje. Auti isto imaju osjećaje, znaš?

Chance the Rapper i Tyler the Creator tweet o Cars crtiću

Sad nikako nije vrijeme za putovanja, ali nemoj dopustiti da ti auto tuguje jer ga nitko ne vozi. Idući put kad se javi potreba da odeš negdje, možda neće biti poslušan i odbije te odvesti na sebi svojstvene načine. Moglo bi te iznenaditi, a realno – ne treba ti to.

Ne možeš znati što se točno može dogoditi. Automobil može stajati na jednom mjestu mjesecima da mu ništa ne bude, a možeš ga ne voziti tjedan-dva i ode akumulator ili nešto drugo. Ne možemo predvidjeti, ali možemo spriječiti.

Rick Popely je za Cars.com napisao prije 4 godine sljedeće:

…vozi ga nekoliko puta mjesečno, bar petnaestak kilometara, ponekad uz brzinu iznad 75 kilometara ako je moguće. Želiš da se motor potpuno zagrije, ali i da čitav auto dobije malo vježbe.

Ako uključiš auto na parkingu ili garaži (s otvorenim vratima) na desetak minuta, dovest ćeš motor na normalne operativne temperature, ali nećeš postići ništa drugo, a kad voziš auto nekoliko kilometara tada ćeš razbuditi i mjenjač, kočnice, amortizere, klimu, sve tekućine i brtve i ventile za sve komponente koje su dugo spavale.

Ako je na otvorenoj površini, izložen vremenskim uvjetima, operi ga. I djeluje opuštajuće, ali će maknuti i one mrlje koje se mogu “zapeći” i nekad maknuti i dio boje ako se dugo ostave. Znaš o čemu pričamo. Prokleti golubovi. Uvijek se možeš držati onog pravila – “Čim vidiš mrlju, makni ju.”

Nadamo se da ti je sad jasnije zašto i automobil treba vježbu, a ne samo ti. Što čekaš? Sad imaš vremena, a u autu si na sigurnom.

TAGOVIautomobil idesh karantena