Lifestyle

Kukci umjesto piletine

Aside Banners

Francuska tjestenina s kukcima je toliko popularna da proizvođači ne mogu pratiti potražnju!

Piše , Objavljeno

Sve donedavno su kukci bili nezamislivi kao izvor hrane, ali izgleda kako bismo ih u bližoj budućnosti mogli koristiti i u namirnicama poput tjestenine!

pasta 1Nutricionisti, agronomi, biolozi i stručnjaci iz drugih grana manje ili više povezanih uz prehranu su već prije par godina ustanovili kako bi kukci u narednim desetljećima od totalnog autsajdera mogli postati jedna od bitnijih namirnica u našoj kuhinji, ali i na farmama kao krmivo za domaće životinje. Donedavno su se tako insekti konzumirali uglavnom po ulicama azijskih, afričkih ili južnoameričkih gradova, ali sada ih i Zapad počinje prigrljivati te podvaljivati u sve više artikala. Istina, još uvijek se radi o egzotičnoj novini, ali domaća tjestenina iz francuskog obrta Atelier e Pasta u Thiefossu pokazuje koji je uistinu potencijal.

pasta

Još ga je 2012. godine otvorila učiteljica Stephanie Richard, koja je željela na tržište plasirati domaću tjesteninu s dodacima iz okolnog područja pokrajine Lorraine. Vrlo ju je brzo kontaktirao jedan od lokalnih uzgajivača kukaca te su uskoro napravili dogovor. Stephanie je u tijesto tako počela dodavati 7% brašna od kukaca (mljeveni skakavci i cvrčci, posebno i u kombinaciji jedni s drugima, te u kombinacijama s vrganjima), koje osim osjetnog zemljanog okus daje i prepoznatljivu smeđu boju samoj tjestenini.

Insect Pasta – TV reportaža:

Prva pošiljka tjestenine s kukcima je odmah razgrabljena te je Stephanie uvidjela kako u rukama ima potencijalni hit. Svoj proizvod nudi u obliku radiatoria, fusila, špageta i pennea, a proizvodnja se sada popela na 400 kilograma tjedno. Jest da je paket nešto skuplji od obične pašte (oko 40 kuna za 250 grama), ali ne može se reći kako se ne isplati. Em je zdravo i bogato proteinima, em je nešto što će svakako zadiviti goste željne kulinarskog eksperimentiranja. A kako je potražnja još uvijek veća od ponude, Stephanie namjerava zaposliti još ljudi i proširiti proizvodnju tako da bi tjestenina s kukcima uskoro mogla pronaći svoje mjesto i na policama dućana!

TAGOVIegzotično francuska hrana insekti kukci tjestenina tjestenina s kukcima

Komentiraj