Lifestyle

J*beš kapitalizam

Aside Banners

Guardian otkriva kako vjerojatno živimo lošije i zarađujemo manje od svojih roditelja

Piše , Objavljeno

S obzirom na tehnološki i društveni napredak, logično bi bilo da svaka nova generacija uživa u sve većem prosperitetu, ali tome nije tako.

Team of creative people taking a break and using computer.Naši starci često znaju reći kako je njima bilo bolje, kako su imali više slobodnog vremena i živjeli u u boljim ekonomskim uvjetima nego mi danas, unatoč tome što je političko-društveni sustav bio takav kakav je bio. Mi pak smatramo kako je nama bolje, a to vjerovanje temeljimo isključivo na fasadi tehnološkog napretka koji se mimo nas odvija proteklih 20-ak godina. Ipak, realno gledajući, veliki broj mladih ne radi i mora bježati trbuhom za kruhom, a oni koji i ostaju, uglavnom se moraju zadovoljiti slabo plaćenim poslovima. Pa kome je onda bolje?

Iako nisu išli toliko daleko da se pozabave stanjem u Hrvatskoj (odnosno Jugoslaviji), novinari Guardiana su izbacili fantastičnu interaktivnu mapu zarade u sadašnjosti te ju usporedili sa stanjem prije 30-ak godina. U izborniku se može birati dob te država za koju vas zanima zarada, a nakon toga će se pojaviti nekoliko različitih grafika koje pokazuju je li osoba bogatija ili siromašnija nego ljudi njegove dobi u prošlosti, u kojoj od ponuđenih država je najbolje živjeti u toj dobnoj skupini, a u kojoj najgore, kakvo je stanje u usporedbi s njihovim roditeljima i kakav je taj odnos općenito s drugim dobnim skupinama i u drugim državama.

zarada

Kako je to jednostavno previše parametara za obraditi, najbolje bi bilo da se sami poigrate s ovim grafikama. Na izboru stoje Australija, Kanada, SAD, Njemačka, Italija, Španjolska, Velika Britanija i Francuska, a općenito možemo zaključiti da u većini zemalja mladi žive lošije i zarađuju manje nego njihovi vršnjaci prije 30-ak godina, dok starija ekipa uglavnom živi bolje nego njihovi vršnjaci u 80-im godinama prošlog stoljeća. Eto, samo treba malo pregrmiti i potratiti mladost na posao, kako bi onda pred kraj života mogli zaraditi neku kintu više. Krasno…

TAGOVIguardian mladi novac plaća posao profit zarada život

Komentiraj