Klopa & Cuga

Znamo što želimo za Božić!

Aside Banners

Guinness na tržište izbacuje dva “nova” piva po recepturi staroj preko 200 godina

Piše , Objavljeno

Pošto se ne može vječno živjeti na staroj slavi i pivski će gigant Guinness morati na tržište ponudi neke nove proizvode, a ova bi dva “nova” pivkana mogla biti pun pogodak!

guinnessIako su u biznisu proizvodnje piva već dobrih 250 godina, i gigant poput Guinnessa mora kad-tad osvježiti svoju ponudu, pogotovo kada konkurencija postaje sve ozbiljnija i kvalitetnija. Prvenstveno se to odnosi na sve popularniji craft beer, iliti posebno pivo proizvedeno u manjim količinama, podrijetlom najčešće iz obiteljskih mikro-pivovara, a koje bilježi jak porast u prodaji posljednjih nekoliko godina (pogotovo u Irskoj). Guinnessovi su pivari zato morali posegnuti duboko u prastare spise te izvući dva recepta stara preko 200 godina!

Prvi je Dublin Porter, čiji recept potječe iz 1796. godine, a radi se nešto slabijem napitku, sa svega 3,8% alkohola. Za njegov okus kažu da je “sladak i lagan, s izraženom aromom slada i tamnim notama karamele“. Idealan pivkan za popiti poslije posla ili na nekoj terasi kada baš zaprži, ali teško da će ga iskusni irski pivopije objeručke prihvatiti… ipak, taj postotak alkohola je možda primjeren djeci, ali pravi muškarci trebaju nešto jače.

pivo

Za njih je tu West Indies Porter, koji njeguje britanski duh kolonijalizma, pa je tako bilo i prvo pivo provareno s ciljem da izdrži putovanje preko cijele kugle zemaljske. Rađeno je po originalnoj recepturi iz 1801. godine, a ima prilično jakih 6% alkohola, što će svakako dobro doći za one blažene trenutke kada se baš želite zgaziti. Opisuju ga kao  “kompleksno, ali sočno pivo, s notama taffija i čokolade“, što je samo ljepši način da kažu kako je je*eno! Ono će se u prodaji naći samo u bocama, dok će Dublin Porter biti dostupan i u točenom obliku, a oba bi se na policama irskih dućana trebala naći već 1. listopada ove godine. A valjda će nekim egzotičnim putevima naći mjesto i na našem stolu!

TAGOVIalkohol guinness irska pivo pivovara

Komentiraj