Lifestyle

Nema razloga za paniku

Aside Banners

Gusta muška brada NIJE prljavija od WC školjke, ali definitivno nije niti primjer čistoće

Piše , Objavljeno

Posljednjih smo dana iz svih mogućih medija mogli čuti informacije kako mnogi muškarci u svojoj bradi imaju više izmeta nego prosječna WC školjka, ali na svu sreću to nije istina!

brada 2U klasičnom primjeru novinarskog pokvarenog telefona, jedna se informacija krivo interpretirala i izazvala medijsku lavinu koja je na kraju proizvela bombastičnu vijest kako je gusta brada muškaraca, koju žene toliko vole, a svi dečkići s nedostatkom testosterona žele, zapravo prava kanalizacija, puna bakterija koje među ostalim sačinjavaju i izmet. Neki su naslovi išli toliko daleko da su bradu uspoređivali s WC školjkom te ju čak i proglašavali prljavijom! Naravno, zavladala je prava panika, a neki su nesigurni muškići u očaju obrijali svoje godinama uzgajane kefice… tragedija koja se mogla izbjeći, pogotovo ako znamo kako je sve bilo uzalud. Istina, brada definitivno spada u najprljavije dijelove našega tijela, ali daleko je to od WC školjke.

Sve je počelo s “istraživanjem” mikrobiologa Johna Golobica koji je na analizu dobio nekoliko uzoraka brade s otprilike 10-ak različitih muškaraca. Svaki će pravi znanstvenik već iz ovoga pohvatati kako se radi o manjkavoj analizi, vjerojatno kontaminiranim uzorcima, izostanku kontrolne skupine i drugim “sitnicama” koje u ozbiljnim studijama od buhe doslovno mogu napraviti slona. Ono za što su se mediji zakačili jest dobiveni rezultat Golobicevih analiza, koji među ostalim pokazuje kako se u većini uzoraka brade našlo bakterija koje obično nalazimo u našem probavnom traktu, prvenstveno crijevima.

brada 1

Nije trebalo dugo da netko zbroji jedan i jedan i dobije 11, a vijest se proširila internetom poput novih golišavih slika Kim Kardashian: muška je brada puna izmeta! Prava je istina dakako drugačija i mnogo manje zanimljiva, a govori nam o tome kako se i te sporne bakterije, među tisućama i tisućama drugih bakterija, uistinu nalaze u bradi, ali ne mora značiti kako su one tamo došle čudnovatim skokom iz poklona koje svakodnevno darujemo WC školjki, već one tu jednostavno jesu kao sastavni dio našega tijela i kože. Iako je ta konkretna poveznica potpuno kriva, ostaje činjenica kako su zbog vlage i sklonosti rjeđem pranju prašume na našem licu ipak rasadnik svega živoga i neživog tako da nimalo ne škodi kvalitetna osobna higijena na tom području. A za svaku slučaj ne zaboravite dobro oprati ruke poslije velike nužde (moramo li to uopće napominjati?!)!

TAGOVIbakterije brada izmet muškarac nečistoća panika prljavo

Komentiraj