Lifestyle

self pampering

Aside Banners

I muškarci zaslužuju ‘self-care’: 5 ideja kako da udovoljite samom sebi (ne, ne tako!)

Piše , Objavljeno

Zašto bi self-care iliti pampering iliti uživanje u sapuničastim kupkama s čašom vina u ruci bilo rezervirano samo za žene? Kad ćemo već jednom odbaciti taj mužjački, balkanski stav u kojemu muškarci ne plaču, ne piju roze koktele i nikada, ali baš nikada ne idu na pedikure?

Briga o sebi ili self care je svaka aktivnost koju svjesno radimo kako bismo se pobrinuli za svoje mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje. Iako je u teoriji jednostavan koncept, često sami sebe zapostavljamo. U ženskom svijetu je nekako normalno i prihvaćeno da žene imaju “dan za sebe” koji će posvetiti isključivo tetošenju samih sebe. U muškom svijetu, to se svodi na odlazak s dečkima na pivu.

No, brinuti o sebi znači prepustiti se ‘self care-u’ koji nije dio vaše uobičajene rutine. Život je stresan, a priznajmo, muškarac na brdovitom Balkanu se sa stresom još uvijek nosi kao pećinski čovjek što znači da će u najboljem slučaju otići u teretanu i iskaliti svoje frustracije na boksačkoj vreći, a u najgorem slučaju zapit će se u lokalnoj birtiji i stres osloboditi idiotnim ponašanjem u xxx verzija i oblika.

2019. godina je i muškarci trebaju (i zaslužuju!) nositi se sa stresom na ljepše, bolje i produktivnije načine kojima će udovoljiti i razmaziti sami sebe, baš kao što to čine žene.

Kratki priručnik za modernog muškarca: pet ideja za opuštanje i ugađanje samome sebi

Self care treba provoditi redovito, a ne kada stres i umor već dosegne level kada “pucaš po šavovima” jer onda najčešće i pribjegavaš gore spomenutim metodama. Izaberi načine opuštanja koje ti odgovaraju i odvoji sat vremena u danu ili jedan čitav dan u mjesecu za aktivnosti u kojima ćeš sam sebe bilo fizički ili mentalno tetošiti, a nakon kojih ćeš se osjećati opuštenije, sretnije ili zdravije.

  1. Frizura i brijanje u fancy salonu

ashkan-forouzani-wRufXGaO8ok-unsplash

Jeste li ikada primijetili kako se osjećate kao potpuno novi čovjek nakon što ste se svježe ošišali i obrijali? Kad slučajno ugledaš svoj odraz u izlogu i pitaš se “tko je ovaj uglađeni gospodin?”  Postoji određeno pojačanje samopouzdanja nakon što brijač završi s nama i zašto si to ne bi onda priuštili češće? Naravno, koliko para toliko muzike, što znači da ako odete kod lokalnog brice kojem ‘salon’ smrdi u najboljem slučaju po dimu i koji će vas za 50 kn ošišati i obrijati, vjerojatno nećete dobiti željeni efekt. Jebiga, ako si želite ugoditi i razmaziti se, morati ćete si priuštiti nešto luksuznije. Pronađite najfensi bricu u gradu i prepustite se full tretmanu koji uključuje masažu vlasišta, fine šampone, vrhunsko brijanje, a možda i čašu viskija.

2. Čaša skupog viskija

Znamo da smo rekli kako ne treba alkohol koristiti kao ispušni ventil, ali pritom smo mislili na oblokavanju pivama i rakijama u lokalnom bircu dok ne padneš ispod šanka. No, čašica dobrog viskija u miru vlastitog doma dok si puštaš glazbu je nešto sasvim drugo. Ova rutina ne treba iziskivati više od pola sata vašeg vremena da biste se odmorili i napunili baterije. A i ako traje duže, vrlo vjerojatno ste na putu da završite bocu, a to nije poanta.

3. Počastite se pedikurom

Prije nego revoltirani kliknete X na članak i optužite nas u komentarima da smo pederi, molimo vas da zastanete i razmislite malo o ideji! Danas je, u civiliziranom svijetu, sasvim normalno da muškarci idu na pedikure i manikure i u tome nema ničega gay! Osim estetskih razloga, postoje i neki feel-good razlozi za odlazak na pedikuru. Osim što će vam pediker odrezati nokte na prstima na način da se nećete boriti s uraslim noktom, očistiti stopala na način da vam peta neće izgledati kao ribež za sir, uz to ćete dobiti i lijepu masažu nogu i stopala nakon čega ćete se makar neko vrijeme osjećati kao da hodate po oblacima.

4. Kupite novi par tenisica ili cipela

the rock hovr under armour tenisice naslovna

Prosječnog muškarca teško je natjerati u shoping, osim ako se ne radi o kupovini novih tenisica. Priznajte, kada novi par tenisica pridodate svojoj najvrijednijoj kolekciji, čitav tjedan se osjećate nekako bolje, je l’ tako? I jednako kao što žene znaju da dva para crnih štikli nikada nisu iste, tako je i s muškarcima i tenisicama. Novi par = instant mood boost!

5. Dobra masaža

masaža 1

Mnogo je razloga zašto muškarcima trebaju masaže. Od sportskih ozljeda do bolova u vratu i leđima, do općeg opuštanja i olakšanja od napetosti prouzrokovane 9 -5 životom. Masaža može čak izliječiti mamurluk i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. Prema istraživanju magazina Men’s Fitness, „samo 45–60 minuta opuštajuće masaže snižavalo je otkucaje srca za više od 10 otkucaja u minuti, snižavajući krvni tlak i povisujući serotonin- hormon sreće. Koji vam još razlozi trebaju za odlazak na masažu?

Ovo su samo neke od ideja i prijedloga kako ugoditi sebi, no naravno da se ne trebate tjerati na odlazak pedikeru ako vam to stvara nelagodu ili trebate početi piti whiskey, a ne pijete alkohol. Poanta je da pronađete male načine koji vama odgovaraju, a kojima ćete se razmaziti i tetošiti i koji su dobri za vaše fizičko ili mentalno zdravlje.

via GIPHY

TAGOVIbriga o sebi self care stres zdravlje