Lifestyle

Macho muškarci su out

Aside Banners

Ima nade: Macho muškarčine često nisu prvi izbor kod žena!

Piše , Objavljeno

Iako evolucijska psihologija s vrlo velikom sigurnošću može tvrditi zašto su žene nekoć preferirale iznimno muževne muškarce, danas je situacija daleko drugačija!

hulkKada si se prije 15-ak tisuća godina našao oči u oči sa sabljozubim tigrom ili nekom drugom smrtonosnom beštijom, definitivno si pored sebe želio imati nekakvu macho mrcinu, a ne nekakvog kržljavog šonju. To je činjenica koju nitko ne može poreći. Današnja evolucijska psihologija, na osnovu sličnih primjera određene želje za sigurnošću te bioloških faktora koji su muževnije muškarce obično određivali kao zdravije i plodnije jedinke s boljim genetskim materijalom (primjerice, bolji imunitet), pretpostavlja kako su upravo ovakve karakteristike bile poželjne kod ženki, a sličan se sistem održao i danas, barem ako ćemo suditi po pop kulturi i hollywoodskim filmovima. No, je li tome uistinu tako?

Istraživanje koje je provela ekipa sa Sveučilišta Brunel u Uxbridgeu je dovelo do nekih vrlo zanimljivih rezultata koji sugeriraju kako muževniji muškarci nisu baš uvijek najprivlačniji modernim ženama. Kao glavno sredstvo svog društveno-biološkog eksperimenta znanstvenicima je poslužila simulacija tri vrste muškaraca nastala spajanjem nekoliko različitih tipova lica 5 velikih etničkih skupina te modificiranjem istih tako da jedan niz bude 60% muževniji dok je drugi niz bio 60% ženstveniji, a treća je skupina ostala nepromijenjena. Zatim su ove tri fotografije pokazali uzorku od 962 ispitanika muškog i ženskog roda iz urbanih i ruralnih sredina Malezije, Fidžija, Ekvadora, Središnje Amerike, Središnje Azije i SAD-a te ih zamolili da kažu svoja mišljenja.

muškarac

Ispitanici iz urbanih područja uglavnom su birali muževnija lica, što znanstvenici objašnjavaju činjenicom kako se u gradovima susrećemo s mnoštvom lica te smo naučili aktivirati tu “prahistorijsku crtu” i donijeti brzi zaključak temeljen na dobro poznatim pretpostavkama evolucijske psihologije. S druge strane, ispitanici iz ruralnih područja i oni iz Središnje Amerike i Azije (uglavnom žene) uglavnom su birali ženstvenija muška lica, ocjenjujući muževnije tipove previše agresivnima, time jasno pokazujući da faktori poput plodnosti i kvalitete genetskog materijala ne igraju uvijek ključnu ulogu. Naravno, za neke konkretnije zaključke treba provesti još mnogo istraživanja, ali dovoljno je samo pogledati koliko je geek kultura (čije pripadnike obično ne smatramo primjerima muževnosti) postala privlačnija unazad 10-ak godina da možemo pretpostaviti kako u slučaju ovog dima možda i ima neke vatre. Fige su nam prekrižene!

TAGOVIevolucija macho mušarac muškarčina privlačnost psihologija seks žena

Komentiraj