Lifestyle

vuf

Aside Banners

Imaš psa? Odlično – on ti može pomoći da živiš duže, pogotovo ako si singl

Piše , Objavljeno

Nema ljepšeg od veselja koje ti može pružiti pas koji od oduševljenja tvojom prisutnošću ne zna što bi sa sobom. Pa si počne loviti rep. Ili skače po tebi. Ili oboje.

Biti vlasnik psa znači biti i vlasnik zdravijeg srca, barem tako tvrdi švedsko istraživanje koje je imalo ogroman uzorak od 3.4 milijuna odraslih osoba između 40 i 80 godina. Samo istraživanje je trajalo 12 godina. Zašto baš Švedska? A to je uređena zemlja u kojoj svi vlasnici pasa moraju registrirati svoje ljubimce pa su znanstvenici već imali bazu podataka zahvaljujući toj odredbi.

Ako je pas dio obitelji – šanse da ćeš patiti od srčanih oboljenja su smanjene za 11 posto, a imaš 33 posto šanse da duže živiš. Psi pružaju i društvenu i emotivnu potporu, zbog njih moraš izaći nekoliko puta dnevno, a psi čak i unose nove bakterije u tvoj život pa tvoj imunitet jača. Čak i klinci koji žive u kućanstvu s psima – imaju manje alergija i slučaja astme.

Rezultati ovog istraživanja su posebno važni za singl ljude jer oni imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti – pa je posjedovanje malenog krznenog prijatelja savršena kontra tim šansama.

Posvoji psa, učini to malo biće sretnim, a samim time i sebe.

TAGOVIljubimac pas srce zdravlje

Komentiraj