Lifestyle

Aside Banners

INFOGRAFIKA: Provjerite što ostatak svijeta najčešće gugla o našoj zemlji

Piše , Objavljeno

Opće je prihvaćeno mišljenje kako stereotipi nemaju veze sa stvarnošću, ali valjda postoje nekakvi temelji na kojima su nastali. Ukrajinci imaju prostitutke, Nijemci automobile, a što imamo mi Hrvati?

svijetMi koji živimo u Hrvatskoj (ili bilo kojoj državi Balkana, jugoistočne Europe, bivše Jugoslavije ili kako god želite zvati ovu regiju) otprilike znamo koji su nam glavni aduti na svjetskoj sceni, a uglavnom se nečemu što smo “naslijedili”, poput prekrasnih prirodnih ljepota ili rijetko viđene sposobnosti spajanja neradnih dana s vikendima. No, svijet nas vidi malo drugačije, a internetska stranica Fixr.com (bave se procjenama cijena) je u tom pogledu dala sasvim novu perspektivu. Naime, oni su stvorili kartu svijeta na kojoj su svakoj državi pridružili jedan element koji se najčešće pretražuje kada netko u Google tražilicu upiše “how much does the ______ cost” iliti “koliko košta _____“, gdje praznine dakako označavaju taj pojam. Pa krenimo redom!

Kada se govori o SAD-u, ljude najviše zanima cijena patentiranja (vrlo neobično), za Kanadu je interesantna cijena putovnice, a Meksiko je očigledno najtraženiji po svojim liposukcijama. U Središnjoj Americi se traže cijene taksija, kokaina i kuća za kupnju (za ugodno provedenu mirovinu), a na tropskim se otocima traže cijene cigara, vjenčanja i životnih troškova. Za veliki je dio Južne Amerike najtraženiji pojam prostitucija, Argentina se izvukla s traženim cijenama pive, a Venezuela je svijetu najzanimljivija zbog cijena benzina. A koliko košta gram čistog čileanskog kokaina?

sjevernajužnaOčekivano, u Rusiji i Kini su najtraženije cijene elektronike, troškova putovanja i hrane, a ljude jako zanima koliko koštaju krave u Indiji. Južna Koreja prednjači po operacijama nosa, u Japanu su in cijene lubenica, a Bliski Istok čini raznoliko društvo luksuznog asortimana, od deva i kuća pa sve do Lamborghinija i Ferrarija. Možda bi se trebali zabrinuti zbog traženih cijena bubrega u Iranu?

azijaAfričke države su također miks svega pa tako na sjeveru prednjače cijene nafte i benzina, središnji je dio vezan uz hranu i životinje bilo koje vrste (uglavnom krave i koze),  a slično je i na jugu kontinenta. Koga točno zanima kolika je cijena ljudskoj roblja u Mauretaniji ne želimo niti znati, ali tješimo se kako Australija i okolne države nadoknađuju takve negativnosti upitima o umjetnoj oplodnji, vazektomiji i sličnim tekovinama modernog života.

afrikaaustralijaZa kraj je tu ostala i nama najzanimljivija Europa, gdje ljude zanima cijena croissanta u Francuskoj, Rolexa u Švicarskoj, hrane u Španjolskoj, piva u Belgiji, Češkoj, Turskoj i Srbiji, prostitutki u Ukrajini i Austriji te kave u Hrvatskoj. Da,da… od svega što imamo za ponuditi, svijet o našoj državi najviše zanima cijena kave!? Teško je reći koliko je to dobro ili loše (nismo baš cool kao Rusi koji intrigiraju cijenama vožnje u MiG-ovima), ali svakako treba znati kako nas drugi narodi vide. Hmh, kada smo već kod toga, idealan je trenutak za jednu kratku kavicu… dva-tri sata maksimalno!

europa

TAGOVIgoogle guglanje Hrvatska koliko košta planeta svijet zemlja

Komentiraj