Lifestyle

Samo je jedna prava pizza

Aside Banners

Italija napokon poslala zahtjev da se pizza Napoletana stavi na UNESCO-ov popis kulturnog naslijeđa

Piše , Objavljeno

Jedan od temelja talijanske kuhinje bi napokon mogao dobiti zaštitu kakvu zaslužuje, a pitanje je hoće li nakon toga svijet hrane ostati isti?

pizza 1Italija je dugo čekala da se ozbiljno pozabavi svojom kultnom pizzom Napoletanom, a sada su napokon i službeno poslali zahtjev UNESCO-u da se način priprave ovog svjetski poznatog jela proglasi zaštićenim nematerijalnim kulturnim nasljeđem. Cilj je dakako očuvati izvornost i tradiciju te posebne recepture, ali i službeno se distancirati od nekih drugih vrsta pizza koje su postale popularne tijekom godina, poput New York-style pizze.

Peticiju da se uopće pokrene ova inicijativa i pošalje zahtjev UNESCO-u je potpisalo preko 850 tisuća ljudi diljem svijeta, a sada je na stručnjacima iz 200-tinjak svjetskih zemalja da procjene ima li talijanska zamolba pokrića u stvarnosti. Njihova će odluka biti donesena do sjednice u Parizu 2017. godine, a mogla bi itekako utjecati na vrlo veliko tržište pizze, koje vrijedi oko 10 milijardi eura i zapošljava preko 100 tisuća ljudi.

pizza

Inače, po krovnoj organizaciji za područje pizze Napoletane, Association od the Real Neapolitan Pizza, ovo jelo mora biti pripravljeno na egzaktan način kako bi moglo nositi svoje ime. Tijesto mora biti sačinjeno od pšeničnog brašna (tip 0, 00 ili mješavina), biološki dobivenog kvasca, morske soli i vode. Tijesto se miješa ili rukom ili sporim mikserom, a kada se nakon dizanja razvlači, ne smije se koristiti nikakva aparatura i ne smije biti deblje od 3 milimetra. Od priloga idu samo dvije opcije, marinara (rajčica, ulje, origano i češnjak) ili margherita (rajčica, ulje, mozzarela/fior di latte i bosiljak), a sve ostalo je fejk. Mi se nadamo kako će Talijani dobiti ono što zaslužuju, a kakav će to imati utjecaj na nas smrtnike… to ćemo tek vidjeti!

TAGOVIitalija kulturno naslijeđe napoletana pizza UNESCO

Komentiraj