Lifestyle

postani karantenski masterchef

Aside Banners

Izabrali smo 5 najboljih YouTube kanala uz koje će svatko postati znalac u kuhinji

Piše , Objavljeno

U karanteni, mnogi od nas su ili otkrili ljubav prema kuhanju ili su ih novonastale okolnosti primorale da nauče pripremiti nešto više od kajgane. Dobra vijest je da kuhanje može biti jedna prilično zabavna aktivnost koju svatko od nas može naučiti ili usavršiti.

Kada ispred sebe dobiješ gotovo jelo, može se činiti kao da se radi o nečemu strašno kompliciranom što može napraviti samo tvoja mama ili kuhar u restoranu, no to je daleko od istine. Ni tvoja mama, pa ni kuhar u najboljem restoranu nisu rođeni s genom za kuhanje. Kuhanje nije ništa drugo nego oblikovanje jedne cjeline od puno malih dijelova ili sastojaka, nešto kao slaganje igračke iz Kinder jajeta ili Ikea stolice. Naravno, lakše je kad imaš uputstva.

via GIPHY

Upravo zato je u vrijeme interneta i YouTubea zbilja smiješno kada netko kaže  “ne znam kuhati”. S druge strane, na internetima i YouTubeovima ima svega te treba znati što gledati i od koga učiti. Neki videi su jednostavno predugački i naporni, drugi užasno konfuzni…zato smo za vas izabrali 5 najboljih kanala, uz pomoć kojih ne samo da ćete naučiti, već ćete i zavoljeti kuhati. Iako se na svakom od ovih kanala mogu naći odlični recepti, oni su drugačiji po načinu na koji vam objašnjavaju čitav proces i pripremu te ćete, ovisno o vašim preferencijama, moći izabrati za sebe najbolji.

Let’s cook!

via GIPHY

1.Sašina kuhinja

Za početak jedan domaći kanal. Sašina kuhinja sastoji se od mnoštva domaćih, tradicionalnih jela do onih internacionalnijih koji su se nekako ustalili u našoj kuhinji. Od faširanca, gulaša ili punjenih paprika, preko hobotnice u pećnici i dagnji na buzaru, do kremšnite i savijače, uz Sašinu kuhinju naučit ćete kuhati najbolja mamina i bakina jela.

Što volim kod Sašine kuhinje?

Osim mnoštva recepata tradicionalne kuhinje na jednom mjestu, ono što najviše volim na ovom kanalu je to što su videi kratki, jasni i konkretni. Iako se zove Sašina kuhinja, mi nemamo pojma tko je Saša niti nam je to bitno. Ovaj kanal se ne fokusira na kuhara kao što je to slučaj u mnogim YouTube food kanalima, već na jelo.

Osobno nisam ljubitelj video recepata upravo iz razloga što mnogi imaju “viška sadržaja” i moraš čekati da kuhar prvo ispriča povijest svake namirnice ili što je taj dan radio kako bi došao do onog što te zapravo zanima – recepta. Tko ima vremena za to, čak i u doba karantene? Također, kod video-recepata ne volim to što nekad ne mogu na jednom mjestu vidjeti popis svega što mi treba.

Upravo zato je Sašin kanal na samom vrhu moje liste. Dugotrajan proces kuhanja sažet je u video-receptima koji u prosjeku traju 2-3 minute, a najduži oko 5. Jasno je vidljivo koji sastojci i kada idu, te uz svaki piše o kojoj se namirnici radi te kolike količine su potrebne, a opisan je i sam postupak, vizualno i tekstualno. Ono najvažnije, ispod videa možete naći link na pisani recept koji će vas odvesti na web stranicu.

2. J. Kenji López-Alt

Kao što sam navela gore, kad tražim recept za jelo, preferiram one videe gdje što manje gledam i slušam kuhara te na što brži način dođem do željenog recepta. Također ne volim video recepte koje vode prenašminkane i sređene food blogerice, u savršenoj kuhinji, gdje sve skupa izgleda kao reklama za Ikeu.

J. Kenji López-Alt, američki je kuhar i autor, koji mi je simpatičan ne samo iz razloga što je López prezime njegove žene koje je stavio ispred svoga kada su se vjenčali, već zato što je upravo suprotnost svega onoga što me inače kod YouTube chefova nervira.

J.Kenji svaki video započinje specijalnim “uletom” u ekran i kaže “Hi everyone, this is Kenji” što je već dovoljno da me nasmije i pridobije da ga gledam i dalje bez da ubrzavam video. Kenjijevi video recepti mogu trajati između jedne i dvadeset minuta, no zahvaljujući njegovoj simpatičnosti, konkretnosti i nepretencioznosti, laki su i zabavni za gledanje, te mi nije problem potrošiti ni 20 minuta na recept.

Što volim kod Kenjija?

Osim svega već navedenog, kod Kenjija mi se najviše sviđa to što, iako je svjetski poznati kuhar i autor, izgleda kao običan lik koji je odlučio nešto skuhati u svojoj maloj, nimalo fancy kuhinji. Njegovi videi očigledno nemaju nikakvih posebnih editiranja te sve izgleda kao da ste vi ili ja odlučili uzeti mobitel i snimati se što kuhate. Upravo u tome je i čar Kenjijevog kanala – osjećat ćete se kao frendovi bez da vam to nameće.

Posebno mi se sviđa njegov Food- Lab Basics gdje, kao što samo ime govori, objašnjava osnove – od toga kako napraviti savršeni omlet, juhu od rajčice ili popularni američki Mac and Cheese. Savršen za početnike, a i one koji žele znati više.

3. Tasty

Tasty je Buzzfeedov kanal za kuhanje čiji su vam zabavni i primamljivi videi sigurno poznati s Facebooka. Tasty je poznat po svojim jedinstvenim načinom snimanja pripreme jela koji je definitivno promijenio i osvježio internet prostor namijenjen kuhanju i receptima na način da je on postao brži, zabavniji i primamljiviji. Gledajući videe s Tastya, teško je ne dobiti želju za odlaskom u nabavku s ciljem pripreme onoga što ste upravo pogledali.

Recepti ciljaju na mlađu i zahtijevnu publiku (milenijalce i Z-eovce) koja nema vremena ni koncentracije gledati dugačke, statične i dosadne videe već želi da im i gledanje recepata bude zabavno i dinamično iskustvo, što recepti s Tastya upravo i pružaju.

Što volim kod Tastya?

Ono što volim je ujedno i ono što mrzim – teško mi je pogledati i jedan video bez da dobijem želju da kuham i jedem. No, to je upravo i najveći kompliment kanalu za kuhanje, nije li? Uz to, sviđa mi se sama sistematizacija recepata te je lako naći one za doručak, ručak i večeru. Uz njih, postoji još mnoštvo zabavnih i zanimljivih kategorija, kao primjerice “Dollar Dish” koji prikazuje kako napraviti obrok od 3 slijeda za 5 dolara ili večeru za šestero za 20 dolara.

4. NYT Cooking

Screenshot (580)

Tako je, New York Times ima svoj kanal za kuhanje na YouTubeu gdje možete naći brojne recepte poznatih i manje poznatih kuhara. Kada otvorite ovaj kanal za kuhanje, osjećat ćete se poput Alise u zemlji čudesa. I zbilja je tako, na NYT cooking kanalu čekaju vas svakojaka gastronomska čudesa koja vrlo brzo možete sami naučiti kuhati, direktno od najvećih svjetskih profesionalaca.

Što volim kod NYT cookinga?

NYT cooking je u svijetu online kuhanja, po količini i kvaliteti svoga sadržaja – Internacionalna knjižnica i izvor za tisuće najboljih recepata za jela svih svjetskih kuhinja zajedno s uputama za kuhare svih razina vještina – od početnika do profesionalaca. Neograničeni izvor ideja, recepata i savjeta za kuhanje, ali i zdravu prehranu. Profesionalno, edukativno, inspirativno.

5. Steve the Bartender

I za kraj, jedan kanal gdje ćete recept za večeru naći samo ukoliko ste na alkoholnoj dijeti. Ovo nije kanal za kuhanje, ali je za spravljanje najboljih i najkreativnijih koktela, a to je upravo ono što vam može razveseliti ove usamljene dane i noći. Ako već ne možeš u najdraži bar, dovedi bar sebi i nauči jednu korisnu vještinu koja će ti sigurno dobro doći na prvom tulumu na koji ćeš otići jednom kada ova karantena završi.

Barmen iz Australije, Steve Roennfeldt, na svom kanalu ima recept za svaki koktel kojeg možete zamisliti, od klasičnih martinija do pića za koja nikad nisam čula, ali koja imaju izuzetno zabavna imena poput Missionary’s Downfall i Pink Panther’s Milk.

Videozapisi su, također, podijeljeni na početnoj stranici kanala prema vrsti alkoholnih pića, što je korisno kada želiš napraviti koktel, ali imaš samo jednu bocu starog džina u ormaru. I da, postoji karantenski tutorial koktela. Hvala Bogu.

 

TAGOVIkuhanje recepti youtube