Lifestyle

Znači, pijemo ili ne spavamo?!

Aside Banners

Izgleda kako nedostatak sna ima iste posljedice na tijelo kao pijanstvo

Piše , Objavljeno

Znaš ono kada ne spavaš 48 sati, pa teturaš okolo, ne možeš se koncentrirati i baljezgaš gluposti? E to ti je zato jer si pijan/a!

san 1Nedavno smo pričali o tome koliki zapravo utjecaj nedostatak sna ima na našu koncentraciju i kognitivne sposobnosti, a sada imamo rezultate nove studije, koja je u obzir uzela cijelo tijelo. Naime, procjenjuje se da barem četvrtina svjetske populacije ima ozbiljnih nedaća sa spavanjem i ne zadovoljava neke minimume od 7 sati sna dnevno, a kako to postaje sve veći problem, znanstvenici se sve više okreću upravo njegovom proučavanju. Ekipa sa Sveučilišta u Oxfordu i Kraljevskog društva za javno zdravstvo je tako obavila veliku studiju o spavanju, koje je obuhvaćalo razne poremećaje spavanja, kao i utjecaje na ljudsko tijelo.

san

Jedno od otkrića jest i kako se nedostatak sna na naše tijelo manifestira na sličan način kao alkohol. Pokazalo se da nakon 17 sati bez sna tijelo reagira slično kao da krvotokom teče 0,5 promila alkohola, dok se nakon 24 sata ta razina podiže na čak 1 promil! Ako te murja uhvati takvog za volanom, to ti je već ozbiljna novčana kazna, oduzimanje bodova i mogućnost gubitka vozačke. Kako vrijeme u kojem nisi oka sklopio raste, tako se povećava i ovaj fiktivni utjecaj alkohola, tako da nakon dobra dva dana bez sna možeš reći kako si upravo strusio bocu kakve žestice. Hmh… znači li to da postoji način da se napijemo bez opijanja?

TAGOVIalkohol cuga koncentracija pijanstvo san snovi spavanje

Komentiraj