Lifestyle

pauza!

Aside Banners

Izolacija je počela negativno utjecati na tvoj odnos s partnerom? Evo kako se svađati na pametan i zdrav način

Piše , Objavljeno

Kad su u pitanju odnosi i veze, sukob je neizbježan. Posebice kada s partnerom provodiš 24 sata dnevno već tjednima, što je za mnoge slučaj. U takvim situacijama, tanka je granica između “bebo, volim te najviše na svijetu” do “preglasno dišeš, može li to malo tiše, pol filma nisam čula?”

Svađe je teško izbjeći i ponekad se ne mogu spriječiti. Ako se ti i partnerica svađate, ne morate to nužno doživljavati kao nešto loše. Dapače, klinička psihologinja Deborah Grody kaže kako bračni parovi koji nemaju sukoba su često oni koji završavaju razvodom. “Odnosi koji se ne mogu spasiti su odnosi u kojima se plamen potpuno ugasio, ili ga uopće nije bilo“, kaže ona. Kad su jedan ili oba partnera ravnodušni prema svom odnosu, neda im se ni svađati. 

Iz ovoga proizlazi da nije bitno svađate li se, već kako se svađate. Ti i tvoja beba možete se i ne složiti i, da, čak se i posvađati, dok istovremeno pokazujete suosjećanje i poštovanje jedni prema drugima, tvrde psiholozi.

“Kako da to točno izvedemo?” – pitaš se.

Prema psiholozima, postoji nekoliko tehnika, točnije obrazaca ponašanja koje trebate slijediti jednom kada dođe do “zašto si opet ostavio čarape na podu” diskusije.

korak #1 Prepoznaj svađu i napravi pauzu

Sjećate li se Marshalla i Lily iz serije How I Met Your Mother? E pa njih dvoje imaju jedan trik koji koriste svaki puta kada dođe do svađe. Kad god se dignu tenzije i par se krene svađati, jedno od njih dvoje kaže: “Pauza” i momentalno prestaju sa razgovorom o stvari radi koje su se počeli svađati. U tom trenutku ponašaju se kao da tog razgovora nije ni bilo, a često završe ili u ljubavnom zagrljaju ili na večeri, u svakom slučaju – rade nešto što ih inače zbližava.

Iako se ovo na prvu može činiti kao ignoriranje stvarnosti i stavljanja problema pod tepih, nije tako. Marshall i Lilly nisu odlučili ne svađati se uopće oko problema, već su odlučili ne razgovarati o njemu u trenutku kada među njima postoje visoke tenzije i velika mogućnost da svađa krene u međusobna optuživanja i prozivanja što nikada ne završi dobro. Oni koriste riječ “pauza” kako bi svađu odgodili za neko drugo vrijeme kada će oboje biti smireni i o problemu moći razgovarati racionalno, poštujući i uvažavajući jedno drugoga.

korak #2 Reci što želiš umjesto da prigovaraš

Jednom kada ste “kliknuli unpause” pripazite na način na koji formulirate ono što vas smeta. Ako je to što te smeta uvijek puna kada dlaka nakon što tvoja beba završi s kupaonom, nemoj joj reći: “Ti uvijek ostavljaš dlake iza sebe.”

Jer što si s ovime napravio? Naglasio si manu svoje partnerice, optužio je i ona se sada osjeća napadnutom. A kada se bilo koje živo biće osjeti napadnutim, prva reakcija mu je – obrana. Umjesto da kaže “ok, neću to više raditi”, ona će najvjerojatnije tražiti način da se opravda ili još gore, prebacit će stvar na tebe riječima: “A što kada ti… (umetni iritantnu stvar koju ti radiš). Ako želiš da prestane ostavljati dlake u kadi, najučinkovitija stvar koju možeš učiniti je da to jednostavno od nje zatražiš. Ako pristojno pitaš “možeš li molim te drugi put kad se tuširaš sjetiti se pokupiti dlake iza sebe u kadi”, ne ostavljaš drugoj strani puno izbora nego da jednostavno kaže “mogu”.

korak #3 Slušaj (i čuj) dok druga strana govori

via GIPHY

Smiješno je što se odraslim ljudima uopće moraju objašnjavati temeljna pravila komunikacije koja nalažu da kada druga strana govori – ti slušaš, čuješ i šutiš. Mnogi, izrazito nepriostojni ljudi, se čak ne trude ni slušati pa sugovorniku upadaju u riječ svakom prilikom. Drugi, nešto pristojniji, slušaju, ali ne s ciljem da čuju već samo čekaju da druga strana završi kako bi krenuli sa svojim argumentima. Rijetki su oni koji slušaju s ciljem da čuju što druga strana ima za reći.

Svatko primjeti kada ga druga strana ne sluša ili ne čuje, a u svađi to uglavnom rezultira još većom svađom. Zato se uvijek potrudi da čuješ drugu stranu i pokaži joj da ju slušaš. To možeš tako da držiš kontakt očima i usmjeravaš tijelo prema partneru kad on ili ona govori. Ove male stvari mogu spriječiti brojne velike svađe.

Želimo vam sretno i uspješno svađanje!

TAGOVIparovi svađanje