Lifestyle

Ruka ruku mije

Aside Banners

Jedan od razloga zbog kojih se rukujemo jest i provjera mirisa drugih ljudi

Do sada se smatralo kako je rukovanje isključivo društvena izmišljotina, ali izgleda kako ovaj način pozdrava ima i određenu biološku pozadinu.

Piše , Objavljeno

rukovanje 1Kada se god upoznajete s nekim ili pozdravljate starog znalca, već po defaultu to činite rukovanjem i tako na svjestan način obavljate svojevrsni društveni ritual. Iako nitko od nas ne obraća pretjeranu pažnju na pozadinu ovog načina pozdravljanja, ona je ipak znakovita te znanstvenici sada vjeruju kako se radi o evolucijsko-biološkoj prilagodbi kojom drugu osobu procjenjujemo na osnovu njezinog mirisa. Nešto slično čine psi sa snifanjem guzica, a i druge životinje će upravo na temelju osjeta njuha saznati najviše informacija o onim s čime stupaju u kontakt. Dakle, psi i mi smo maltene isti, samo što mi ovu “igru” igramo na nešto sofisticiraniji način.

Profesor Noam Sobel, istraživač s Instituta za znanost Weizmann u Izraelu, vodio je projekt kojim se pokušalo saznati zašto se ljudi uopće rukuju. Potajno su snimali 280 volontera prije i nakon rukovanja s grupom istraživača te pratili njihove reakcije. Primijećeno je kako su sudionici čak 20% vremena prije rukovanja provodili s desnom rukom blizu nosa, a nakon rukovanja se taj postotak udvostručio! Kada bi se sudionici rukovali s osobom suprotnog spola, naknadno nesvjesno snifanje desne ruke bi potpuno izostalo, ali bi se poduplalo vrijeme provedeno mirišući lijevu, odnosno ruku s kojom se nije rukovalo. Vjeruje se kako je to neka vrsta mehanizma samouvjeravanja kako je sve u redu s našim mirisom, dok mirisanjem desne ruke procjenjujemo “protivnika”. Evolucija je čudesna ljepotica…

handshake

Obavljeno je i naknadno istraživanje u kojima su ljudima u nos stavljeni kateteri kako bi se provjerilo radi li se uistinu o mirisanju ili običnom češkanju nosa, a nakon pregleda rezultata potonje je potpuno isključeno. Tako je dokazano kako rukovanje, osim geste koja predstavlja status i stav rukovatelja, ima i određenu biološku pozadinu, a samo je još jedan element kojim se pokušava povećati važnost njuha kao osjeta. Već je dokazano kako miris kemikalija u ženskim suzama odvraća muškarce, a određeni spojevi u znoju mogu izazvati doslovni miris straha. A koja se to točno “kemija” izmjenjuje prilikom rukovanja? Skvalin i heksadekanska ili palminska kiselina… eto, da znate što upravlja vašim životima!

TAGOVIevolucija miris pozdrav ruka rukovanje sociologija

Komentiraj