Lifestyle

Kume, kol'ko je piva?

Aside Banners

Jedino bitno istraživanje životnog standarda pokazuje koliko sati morate raditi za jedno pivo

Piše , Objavljeno

I kada nas tuku, i kada nam ne daju plaće, i kada nam besramno kradu pred očima, znamo jedno: uvijek možemo skupiti ekipu i sjesti na pivu. A to je najbitnije!

pivo

Kažu da se životni standard mjeri brojem pacijenata po liječniku, brojem televizora u kućanstvu i postotkom ljudi koji imaju pristup internetu, ali što to znači jednom prosječnom stanovniku ove planete, ako nema za otići s ekipom na pivu i zaboraviti sve svoje životne probleme. Zato još jednom moramo zahvaliti ekipi iz Quartza, koji znaju što nam treba kao pravi i jedini dokaz kvalitete života!

U svojoj su novoj infografici uzeli stotinjak zemalja svijeta, te izvukli podatke o tome koliko sati šljake treba osobi koja radi za minimalac, da si u restoranu ili kafiću priušti jedno domaće pivo od pola litre. Prosječne cijene piva su preuzete sa stranice Numbeo, dok je minimalac određen po podacima International Labor Organizationa iz 2011. godine. Konačne brojke nisu bajne, ali ipak moramo priznati: imamo sreće!

pive

U Hrvatskoj tako morate raditi otprilike 50 minuta na minimalnoj plaći, kako biste si priuštili to jedno slasno, hladno pivo. Naši su susjedi Mađari otprilike tu negdje kao i mi, dok se Slovenci drže jako dobro i dovoljno im je svega pola sata rada za jednu pivu. Srbi i Albanci će morati malo jače zasukati rukave i za zlatni napitak odraditi kojih 80-ak minuta, a bilo bi zanimljivo vidjeti kakvi su podaci za prilično rastrojenu BiH.

Što se tiče ostatka svijeta, najbolje je u Portoriku, gdje ćete za jedno pivo raditi svega 10-ak minuta! Dobro je i u zemljama poput Luksemburga, Australije, Belgije i Njemačke, a to se uglavnom može pripisati iznimno dobrom životnom standardu. S druge strane, u tmurnoj ćete se Gruziji znojiti više od 15 sati (dakle, otprilike dva cijela radna dana) za samo jedno, jedino pivo! Ništa bolje nije niti u Bangladešu i Libiji, a niti stanovnicima većine afričkih i bliskoistočnih zemalja ne cvjetaju ruže, odnosno ječam i hmelj. Eto, vidite da može još daleko gore!

TAGOVIcijena piva domaće pivo infografika minimalac piva u svijetu pivo radni sati

Komentiraj