Klopa & Cuga

Jel ovo voće ili povrće?

Aside Banners

Jesen u Japanu znači da je vrijeme za ukusne pohane listove javora

Piše , Objavljeno

Osim raznolikih boja, sve obilnijih kiša i novih serija na televiziji, jesen donosi i neke uistinu posebne kulinarske delicije. Japanski pohani listovi javora definitivno su jedna od njih!

list 1Naša ljubav prema Japanu i kulturi njegovih stanovnika vjerojatno je dobro poznata svakom čitatelju ovog portala, tako da nismo propustili priliku prenijeti vijest o još jednoj od mnogih “ludorija” ove daleke zemlje. Naime, Japanci se ponose svojim odnosom i ljubavlju prema prirodi pa tako svako godišnje doba ima neke svoje posebnosti, a među zanimljivostima koje nam donosi jesen zasigurno treba izdvojiti slavne pohane javorove listove iz Minoo Citya.

Da, ovaj grad u prefekturi Osaka nadaleko je poznat po momoji tempuri, jelu koje se dobiva od listova japanskog javora (momoji). Zapravo, cijeli je Minoo u znaku ovog posebnog drveta pa tako nije nimalo čudno da se lokalna delicija dobiva upravo od tuda. Naravno, u takvim slučajevima obično očekujemo nekakve plodove, sokove (javorov sirup?) ili barem korijen, ali izgleda da i listovi mogu biti itekako ukusni!

javor

Riječ je o recepturi koja se usavršavala tijekom više od tisuću godina, a iako se možda čini jednostavno, priprema ovog jela to definitivno nije. Prije svega, ne možete jednostavno pokupiti listove s poda i baciti ih u smjesu, već se skupljaju samo najbolji i najkvalitetniji primjerci, koji se potom godinu dana čuvaju u slanim bačvama. Kada su spremni za uporabu, vade se iz soli i umaču u posebnu, gustu i slatkastu smjesu te dvadesetak minuta pohaju na ulju dok ne postanu hrskavi, a onda…. hijaoooo, užitak!

list 2

list 4 list 5

Ove se grickalice u moderno doba pakiraju u plastične vrećice pa ih možete konzumirati tijekom cijele godine, ali ta se varijanta ne može mjeriti sa svježim komadima koje neka lokalna bakica poha ispred vas. A ništa, izgleda da ćemo morati dodati i 1497. stvar na naš popis stvari koje treba vidjeti i probati u Japanu…

TAGOVIbiljke drveće japan japanci javorov list jesen list pohani javorov list priroda

Komentiraj