Lifestyle

Može jedna hladna?

Aside Banners

Kako ohladiti cugu u samo 45 sekundi? Nikako bez ovog nasušnog gadgeta

Piše , Objavljeno

Bilo da se radi o toplom pivu, boci Coca-Cole ili butelji pjenušca, ne valja! A kad gosti navale i hoće hladno piće, malo je to što možete učiniti…

v-tex

Bilo da se radi o dućanima ili vlastitim domovima, hladnih pića uvijek nedostaje. Rashladnih je uređaja malo, troši se puno energije, a uvijek se nađe neki lonac sarme ili graha koji zauzima pola frižidera. A kada ekipa dođe pogledati tekmu i baš bi im dobro došla koja hladna piva, nastaje problem, jer se svo to piće nekako mora ohladiti… i to odmah!

Na scenu sada stupa V-Tex, uređaj koji bi napokon mogao riješiti taj veliki problem svih ljubitelja hladne cuge. Iako zvuči kao nekakav hibrid dinosaura i Transformersa (da, znamo da postoje Dinoboti) koji predstavlja opasnost čovječanstvu, V-Tex ima sasvim benignu i korisnu namjenu: on će u roku od svega 45 sekundi ohladiti piće sa sobne temperature na svega nekoliko celzijevaca.

Iako su i prije postojali neki projekti na tragu ovakvog pothvata, uvijek bi došlo do samo djelomičnog hlađenja i/ili zaleđivanja ambalaže. V-Tex pak primjenjuje fizikalno svojstvo znano kao Rankineov vrtlog. Stroj po jednoj osi vrti bocu ili limenku točno određenom brzinom kako bi došlo do idealnog vrtloženja, a po drugoj kako bi se izbjeglo vanjsko vrtloženje i djelomično hlađenje. Nećemo se praviti da kužimo kako to točno funkcionira, ali za krajnjeg korisnika to i nije toliko bitno.

V-Tex – promo video:

Ono što je bitno jest da možete staviti limenku, bocu ili butelju svog omiljenog pića u ovakav jedan spremnik, odabrati parametre i pričekati 45 sekundi, te dobiti optimalno ohlađenu tekućinu. V-Tex je već krenuo na svoj testni krug u nekim nizozemskim supermarketima, a ako se pokaže dovoljno veliki interes, krenuti će se i s distribucijom manjih aparata za uporabu kod kuće. Na ovaj se način štedi i znatna količina energije, tako da je cijeli projekt ekološki prihvatljiv, što je, kako svi dobro znamo, pravim pivopijama najbitnije. Uzdravlje!

TAGOVIalkohol ekološki prihvatljivo hladnjak nova tehnologija piće pivo raskladni uređaj v-tex

Komentiraj