Lifestyle

daj sviću

Aside Banners

Kako se nositi s usr*nim kraćim danima i manje sunčeve svjetlosti? Pa ovako!

Piše , Objavljeno

Razmazilo nas ljeto kada je oko 20h još uvijek bio dan, a sunca smo imali u svakom mogućem trenutku. Sad, nakon prokletog pomicanja sata, kronično će ti nedostajati sunca ako radiš klasični 9-to-5. Možda te počne proganjati i tuga, tjeskoba i ostali nelagodni osjećaji jer s posla, faksa, whatever izađeš u mrkli mrak.

S obzirom da selidba u toplije krajeve s dužim danima nije baš izvediva jer košta kao sam vrag, evo nekoliko savjeta kako preživjeti ovaj skenjani period u kojem nema dovoljno topline i svjetla.

Vježbaj

running fitness

Nema ništa bolje za poboljšavanje raspoloženja od tjelovježbe. Oslobodiš endorfine, a usput i radiš na savršenoj liniji – umjesto da čekaš onaj zadnji mjesec prije ljetovanja da počneš s fitness aspiracijama. Trening u bilo koje doba dana će te oraspoložiti, ali preporučamo trening rano ujutro. U teretanama su manje gužve, a ako biraš tjelovježbu na otvorenim površinama, uhvatit ćeš više dana.

Idi ranije u krevet

Ako odeš ranije u krevet, ranije ćeš moći ustajati za ovu tjelovježbu gore. It’s a circle. Čak i ako ne planiraš ustajati s pijetlovima kako bi imitacija Rockyja bila savršena uz sirova jaja i paru iz usta dok trčiš, dovoljno sna ti treba. Bez dovoljno sna nema ni dobrog raspoloženja, a i mentalno zdravlje će se okoristiti s vremenom provedenim u krevetu.

Jedi lagane večere

dinner hrana food zdrava

Lakše ćeš zaspati ako se ne prejedeš. Naravno, moguće je tijelo naviknuti na puno toga, ali drži se one dobre stare “večeraj kao prosjak” i biti ćeš dobro. Oko osmice odradi večeru, nemoj biti kao ludi Španjolci koji večeraju iza 22.

Iskoristi godišnji

Možda nije realno da se odseliš u toplije krajeve, ali odraditi tjedan-dva godišnjeg odmora negdje gdje ima više sunca bi te moglo rekuperirati i dati ti snage za nošenje s kraćim danima na mjestu boravišta. I više sunca ne znači nužno odlazak na neke Maldive, možeš otići i na zimski odmor u visokim planinama. Visoke planine često znače i dovoljno sunca pa moraš nositi i sunčane naočale te kremu za sunčanje. Nećeš se izvaliti kao morž da ti pocrni cijelo tijelo, ali treba zaštiti kožu u svakoj prilici.

Budi vani

Pauza na poslu? Nemoj se zabiti u kafić na pola sata-sat, iskoristi vrijeme da budeš na danjem svjetlu. Hladno vrijeme ne postoji je odjeća prikladna. Slojevi su recept za sreću.

man čovjek muškarac grad city backpack

Preskoči alkohol

Alkohol te možda nakratko podigne, ali će zapravo pogoršati situaciju na duže staze. Alkohol je sam po sebi depresiv, usporava tijelo i prirodno nas uspavljuje. Ne treba ti to. Sačekaj proljeće pa onda opet s koktelima.

Druži se s dragim ljudima

Reach out. Nemoj čekati da te netko pozove. Iskoristi mračne dane s ljudima koji donose svjetlost u tvoj život. Kužimo da zvučimo kao knjiga iz naklade Verbum, ali istina je. Društvene igre, glupi filmovi, fina večera… Recept za bolje osjećaje.

Napravi tvrđavu od vune, flanela i ostalih udobnih zimskih tkanina

cozy hygge pas udobno Nekad trebaš vrijeme za sebe. Zamotaj se u sve najgluplje tkanine, naruči si taj “snuggie” s AliExpressa, napravi šator ako treba, zapali te svijeće, uzmi si knjigu, ilegalno downloadaj taj film, provedi vrijeme solo. Nekad stvarno nema ništa bolje. To kaže lik od 30 godina sa žutim onesiejem s kapuljačom.

soba cozy hygge

Uživaj u jesenskoj i zimskoj modi

Realno, mi mrzimo ljeto jer tada nosimo kratke hlače i majice kratkih rukava i ne možemo izraziti ova famozna bića kakva jesmo. Jesen je super, napokon možemo furati slojeve i različite materijale, a da se ne otopimo od vrućine. Treba pronaći način za biti zahvalan na trenutnoj situaciji, a nama je kul odjeća recept za zahvalnost. Odjeća možda ne čini čovjeka (iako se ne slažemo u potpunosti), ali čovjek se osjeća drukčije u drukčijoj odjeći. Tako da – svaki dan navuci ono što donosi najveći osmijeh na tvoju facu.

Zaljubi se

Okej, ovo nije tako lagano postići. Nećeš samo pucnuti prstima i zaljubiti se, ali svakako je super veseliti se s nekim i nekom. Osim najbolje vrste grijanja (onog golim tijelima), tu su i osjećaji i veselje zbog nekog – bez obzira koje je doba dana. Ako si već u vezi, njeguj je i neka procvjeta još više. Koga briga što je vani mrak?

TAGOVIjesen savjeti Sreća zdravlje