Lifestyle

teška vremena, prijatelju moj

Aside Banners

Kako štediti kad para nema – upravljanje novcem u vrijeme krize

Piše , Objavljeno

U krizi poput pandemije koronavirusa, uobičajene životne savjete i smjernice možemo baciti u smeće, pa tako i one oko načina uštede novaca. Od početka ove krize u Hrvatskoj je bez posla ostalo više od 20 tisuća ljudi. Uz njih, tu je i puno veći broj onih koji (još) nisu ostali bez posla, ali su im plaće značajno smanjene.

S malo ili bez ikakvih primanja, tradicionalni savjeti za uštedu novca, poput onih “jedite manje po restoranima” i nisu previše korisni. Ljudi već jesu na osnovnom proračunu i ne treba im govoriti kako bi “trebali napraviti kavu kod kuće i jesti manje” kako bi uštedjeli novac (kao da trenutno imamo previše izbora). Ono što trebamo su realni načini smanjenja troškova u skladu s našom novom financijskom situacijom – i to odmah.

Uz malo istraživanja, sakupili smo (ono što nam se čini kao) najbolje savjete od raznih stručnjaka u vezi štednje u doba krize.

1. Razgovaraj sa stanodavcem

Za sve one koji žive u podstanarstvu, stanarina čini najveći mjesečni trošak. (U Zagrebu su brojni stanodavci nakon potresa odlučili oprostiti svojim podstanarima stanarinu ili su je smanjili). Stanodavci očito žele izbjeći situaciju gdje neće dobivati nikakvu najamninu i mogli bi biti otvoreni za razgovor o smanjenju stanarine ili odgodi plaćanja. U svakom slučaju, ne gubite ništa ako probate.

2. Otkaži pretplate i članstva koja ti ne trebaju

Bilo da se radi o otkazivanju Netflixa, HBO-a ili plaćate neke online servise ili aplikacije – možda biste ih privremeno trebali otkazati. Znamo da je u doba kada smo 0-24 doma gotovo bezobrazno reći “otkaži Netflix”, ali hej, ionako ga imamo samo zato jer smo lijeni. Sve što možeš naći na njemu možeš i negdje drugdje na internetu.

Možda imaš istu mobilnu pretplatu već godinama pa nije loše proučiti možeš li preći na neku jeftiniju ili na bonove. Razmisli o svemu onome što mjesečno plaćaš, a čega se možeš odreći i učini to.

3. Ako možeš, iskoristi mjere Vlade

Vlada je izdala potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom koje mogu tražiti svi poduzetnici i obrtnici na čije je poslovanje utjecala kriza. U Vladinom paketu predviđena je i mjera uvođenja obustave ovrha nad fizičkim osobama u razdoblju od tri mjeseca, te je odobrena i odgoda plaćanja kreditnih obveza kreditnim dužnicima koji su ostali bez prihoda. Također, prema najavi ministra Marića, umjesto u kolovozu isplata povrata poreza trebala bi početi već u lipnju.

Pogledajte što se odnosi na vas i prijavite se.

4. Poslušaj Kolindu – nađi posao preko Interneta

001

Kolinda je možda bila predmet sprdnje nakon svoje slavne izjave kako će “svi Hrvati moći raditi preko interneta sa strancima za 8000 eura”, ali realno, što ste sve spremni raditi ispred web cam-a – samo je na vama. Nek nebo bude granica! Šalu na stranu, internet danas zbilja nudi sjajne mogućnosti zarade.

Postoje različiti načini kako možete raditi i zaraditi online, a jedan od njih su stranice poput Upworka ili Freelancera gdje možete napraviti profil i pokušati potražiti posao koji ćete raditi od kuće. Vjerojatno nećete zaraditi 8.000 eura, ali nešto itekako možete. Na ovom linku pogledajte najrelevantnije takve stranice, a ukoliko želite raditi samo sa hrvatskim klijentima, imamo i mi nešto slično pa pročekirajte stranicu Freelance.hr.

5. Štedi gdje god možeš

Ako ste jedni od onih koji imaju sreće i dalje raditi, sada je pravo vrijeme za štednju. Po svemu sudeći, posljedice korone trajat će i dugo nakon što izađemo iz karantene. Umjesto da se dajete u neke troškove, možda je bolje da do kraja godine odgodite bilo kakve veće kupovine i štedite koliko možete.

Ono što ne želite učiniti – ako to možete izbjeći – je podizanje novca s bilo kojeg investicijskog računa. Ne znamo o tome ništa, no svaki stručnjak će vam reći da se to ne radi u doba krize te da ćete više benefita imati pričekate li da se tržište oporavi.

Primjenjivanje bilo kojeg od ovih savjeta može vam makar malo olakšati financijsku situaciju u ova teška vremena. Prijatelju moj.

 

TAGOVIkriza novac štednja