Lifestyle

šta s njima?

Aside Banners

Kako voziti električni romobil i ne živcirati pritom sve oko sebe

Piše , Objavljeno

Nova pošast na cestama, ali i pločnicima gradova uzima sve više poklonika. Naravno, s popularnošću stižu i hejteri. Razumijemo obje strane. Električni romobili nude brzo kretanje, ekološki su vrlo cool, u gradovima koji su uglavnom ravni funkcioniraju efikasno, a za samo par tisuća kuna kao vlasnik ovog novog hit prometala možete s vremenom uštedjeti puno novaca, ali i živaca. Međutim, neće sve ići tako glatko. Ako ste bili jedan od protohipstera i romobilom ‘na struju’ se đirali dok ste u toj sekti bili još vi, ona dva dizajnera i lik koji razmišlja o tome da počne kuhati pivo u kadi, onda znate i sami da je tada bilo sasvim drugačije. Pješaci i vozači pogledali bi vas čudno i to je bilo to. Danas, kad su svakodnevno na ulici tisuće romobilaša, problem je puno veći i često završava grozomornim psovkama. Zašto se sve ovo događa?

Jer prometna regulativa nije računala na invaziju električnih romobila i njihovih korisnika. Europski i svjetski gradovi hitno donose nove prometne zakone jer ne znaju što napraviti s ovom najezdom. S jedne strane, otvoreni smo kao društvo za modernije i ekološki prihvatljivije načine prijevoza, ali s druge strane pojma nemamo gdje bismo sad s tim romobilima i kako ih računati u prometu. Kao pješake ili vozače automobila. Na cesti pored automobila i naše kulture vožnje romobilaši bi postali topovsko meso. Na pločnicima i dijelu za pješake, onako vižljasti i tihi, realna su opasnost za pješake. Pogotovo one starije, koji su taman naučili da postoje pametni telefoni. Zadnja novost koja im treba na putu do placa ili doma zdravlja su nabrijane jurilice koje ne bi čuli ni da kojim čudom još uvijek čuju. Najlogičnije zvuči električne romobile ubaciti u postojeću kategoriju bicikala, ali vrlo loša infrastruktura i manjak staza za bikere teško će podnijeti dodatno preopterećenje. Zagriženiji biciklisti ionako voze cestama, a rekreativci pločnikom, često nesigurni je li uopće ok potrubiti s leđa pješaku koji te blokira kad formalno tu ni ne bi trebao biti.

U većini zemalja Europe trend je ipak ovo posljednje. Pomaknuti romobile s nogostupa, ali i s ceste gdje sa svojom brzinom od 20-30 km/h također nemaju što raditi. Kompromisno zakonsko rješenje obično završi s biciklističkom infrastrukturom i ograničenjem brzine, ali da bi vožnja ovakvog prometala bila gušt i po propisima te da biste se mogli osjećati sigurno u prometu proći će, barem kod nas, još nekoliko desetljeća. U Hrvatskoj su električni romobili isprva bili ‘u košu’ zajedno s mopedima, no sud je shvatio da to nije najsretnija ladica, a popularnost e-romobila stavljanjem na kolnik te kacigom, fluorescentnim prslukom i dodanim ‘gnjavažama’ brzo bi pala do marginalne razine šačice onih hrabrijih i luđih. Tako je ovo novo hit vozilo privremeno vraćeno pješacima, a ubrzo je postalo njihov najveći neprijatelj. Gori čak i od još jedne recentne invazije. One biciklista dostavljača hrane, s glomaznim raznobojnim torbama.

.

Ne preostaje stoga vlasnicima ovih minijaturnih prometala zaista ništa drugo nego osloniti se na biciklističke staze gdje god one postoje, a na pločniku biti maksimalno koncentriran i svjestan da udarac ili okrzanac s 20 km/h nije bezazlen. Privremeno guranje romobila pored sebe uvijek je bolji izbor od (samo)ubilačkih vožnji po gužvi centralnih trgova i ulica, a iako s kacigom ne izgledaš osobito cool, mi ipak vjerujemo da u toj glavi postoji nešto vrijedno.

TAGOVIelektrični romobil grad pb prijevoz romobil