Lifestyle

mast te ne čini debelim

Aside Banners

Zašto izabrati keto prehranu – ludi režim koji će te pretvoriti u nadčovjeka (kao što je LeBron James)

Piše , Objavljeno

Tko kaže da sportaši trebaju udarati po ugljikohidratima kao glavnom izvoru energije – laže. Možda ćeš misliti da smo ludi ako kažemo da trebaš jesti masti, ali tako tvrdi čitava jedna struja nutricionista fokusiranih na sportsku prehranu.

Prije dvije godine, LeBron James je izgubio 12 kilograma i znatno poboljšao svoju izdžljivost u zadnjim minutama NBA utakmica (zalihe energije u obliku glikogena izgore već u prvom poluvremenu) – koje su poznate po svojoj fizičkoj zahtjevnosti. James nikad nije imao problema s kilažom i “trbuščićem” kao npr. Ronaldo (pravi Ronaldo) i nije uopće trebao gubiti kilograme, ali je u ime svoje sportske izvedbe odlučio srezati potrošnju ugljikohidrata i šećera iz vlastite prehrane. LeBron je ove sezone odveo Cleveland do njihovog prvog naslova prvaka. Slučajnost?

lebron 1

Ne, ako pitate Timothya Noakesa, jednog od najpoznatijih “znanstvenika tjelovježbe”. Navodno ne možete pronaći restoran u Cape Townu koji ne nudi “Noakes opciju” – avokado napunjen kobasicom i jajima ili dupli cheeseburger sa listovima salate umjesto pecivom. Tim Noakes je najpoznatiji zagovornik prehrane bogate mastima (dobrim mastima), ali s niskom razinom unosa ugljikohidrata.

Njegova knjiga The Real Meal Revolution je bestseller s razlogom. Noakes je aktivan na Twitteru gdje su mu tvitovi posvećeni borbi protiv nutricionističkih klišeja koji se i dalje pojavljuju u javnosti, a koji su trebali odavno napustiti um i tijela svih ljudskih bića.

“Konzumacija rafiniranih žitarica, slatkiši, šećerna pića i pržena jela = više srčanih bolesti”

Za profesionalne sportaše, Noakes ističe kako je dosadašnji stav vezan za prehranu sportaša s hrpom ugljikohidrata ludost. Vjeruje kako sportaši mogu “reprogramirati” svoje tijelo kako bi njihov metabolizam iskorištavao mast kao primarni pokretač – a taj proces se zove ketoza. Čak i ako nisi LeBron James ili Kevin Love, možeš izgubiti težinu i ne biti gladan zahvaljujući prehrani s puno masti i s jako malo ugljikohidrata i šećera.

Sportaši koji podržavaju keto način prehrane govore o boljem raspoloženju, održivoj energiji i jasnijem razmišljanju.  Zvuči dobro, ali…

Zašto više ljudi nije dio ovog “keto trenda”?

Potrebno je jako puno truda i odricanja kako bi dnevni unos ugljikohidrata pao ispod 50 grama. Jedna prosječna kriška kruha ima 15 grama ugljikohidrata. Jedna prosječna jabuka ima također 15 grama ugljikohidrata. Postaje li ti jasnije kako je to teško?

Da ne spominjemo koliko je proces ulaska u ketozu težak. Kako naglo oduzeti tijelu ono što je gutalo desetljećima? Žrtva je ogromna, to nitko ne poriče. Zato je teško i preživjeti tih mjesec dana navikavanja na novi režim. Bude ti loše. Baš loše. Tijelo prolazi kroz prijelaznu fazu koja se naziva “low-carb gripa”.

Noakes ističe kako su naša tijela evolucijom naučila procesirati životinjske masti, maslac, maslinovo i kokosovo ulje – što su zdravi izvori, ali ističe kako biljna ulja kao kukuruzno i sojino treba izbjegavati.

Ketoni su molekule koje nastaju razgradnjom pohranjenih masti. Tijelo pohranjuje 40 tisuća kalorija masti i samo 2 tisuće kalorija ugljikohidrata glikogena. Kad se te rezerve glikogena isprazne, tijelo i dalje treba energiju te poseže za rezervama masti. A znaš kolike su to rezerve kad počivaju na brojci od 40 tisuća kalorija? Jasno nam je zašto bi netko htio biti u tom stanju čitavo vrijeme.

Što jesti kad si keto?

U prehrani treba zadržati masti i proteine. Mast se može jesti u relativno neograničenim količinama (ali je zasitna pa će te apetit uputiti kad je dosta), a protein u umjerenim količinama. Noakes kaže kako zdrava visoko proteinska dijeta za ljude jednostavno ne postoji i kad bi nam prehrana bila 100 posto proteinska – da bismo se brzo razboljeli i umrli.

Navodi i kako se ne možemo “predozirati” mastima jer masti smanjuju apetit, a i najbolji su način za ubiti ovisnost o šećeru.

Dobar izvor proteina:

Jaja. Punomasni mliječni proizvodi. Riba i piletina – s kožom. Meso životinja koje nisu odrasle u zatočeništvu jer nekretanje smanjuje kvalitetu mesa (a tu je i etička dilema). Janjetina je masna i hrani se na pašnjacima. Slanina koja nije previše dimljena.

Dobar izvor masti:

Maslac. Vrhnje. Vrhnje u čaj i kavu. Kokosovo ulje. Avokado. Bademi, orasi, makadamija.

Ako si običan čovjek zadovoljan svojim rezultatima i načinom prehrane, svaka čast. Ali ako misliš da LeBron James nije ništa drukčiji od tebe i da možeš biti u najboljoj formi svog života – razmisli o keto načinu prehrane.

Samo nemoj odluku donijeti na temelju ovog članka. Ne želimo biti odgovorni za tvoje loše raspoloženje idućih mjesec dana dok upadaš u ketozu. Dublje istražuj. Mi smo samo odškrinuli vrata.

TAGOVIdijeta fitness keto prehrana

Komentiraj