Lifestyle

Skuplje od zlata

Aside Banners

Kilogram ovih jajašaca košta 2 milijuna kuna i najskuplja je hrana na svijetu

Piše , Objavljeno

Ako ste za neku namirnicu spremni pljunuti dva milijuna kuna, moguće su dvije dijagnoze: ili ste totalno ludi ili bogati k’o šeik. U svakom slučaju, tržište ste koje se može dobro iskoristiti!

Worlds Most Expensive Food Product - Dried Albino CaviarJedan od temelja modernog kapitalističkog sustava jest i činjenica kako za bilo što što ponudite tržištu možete naći kupca, koliko god vaš proizvod (pretjerano) skupocjen bio. Upravo su tom logikom išli austrijski uzgajivači riba Walter Gruell i njegov sin Patrick koji ovih dana zainteresiranim strankama (čitaj: prljavo bogatoj eliti) nude najskuplji kavijar na svijetu koji je ujedno i najskuplja prehrambena namirnica na tržištu. Njihova delikatesa je ikra iznimno rijetke albino jesetre koja je nekoć bila poprilično česta u Kaspijskom jezeru, a danas je u svom prirodnom okruženju istrijebljena.

Posebni se Strottarga Bianco trenutno cijeni čak 700 tisuća kuna po kilogramu, ali taj je iznos namijenjen samo probranim kupcima koji su tu više u funkciji degustatora. Jednom kada se nađe na slobodnom tržištu, vrijednost će mu biti nevjerojatnih 2 milijuna kuna po kilogramu što je, s obzirom na omjer cijene po masi, jedna od najskupljih tvari na planeti i hrana kojoj uistinu nema ravne. Dakako, priuštit će si ju moći samo najbogatiji poslovnjaci i plemstvo, a naći će se na menijima elitnih restorana od Monaka do Dubaija.

Worlds Most Expensive Food Product - Dried Albino Caviar

Još jedna činjenica zbog koje je ovaj kavijar toliko skup jest i daleko manja maksimalna starost albino jesetri (obične mogu doživjeti i 100 godina), a Gruelli koriste samo ikru zrelijih jedinki zbog spužvastije teksture, bolje arome i prirodne glatkoće. Kažu kako ima iznimno snažan okus po svježoj ribi, a dolazi u obliku začinjenog dehidratiziranog praška u kombinaciji s listićima zlata (naravno) koji se stavlja u rižota, tjestenine ili kao namaz na tost. Čista voda iz austrijskih planina čini ovaj kavijar još za par postotaka kvalitetnijim, ali morat ćemo se strpjeti još par godina i 2-3 izdašna dobitka na lutriji da ga i sami probamo. Do onda, ćevapi i burek!

TAGOVIalbino jesetra bogataši bogatstvo ekskluzivno elita hrana ikra kavijar najskuplja hrana

Komentiraj