Klopa & Cuga

budi goli kuhar!

Banner 300

5 jela koja joj možeš skuhati – zajedno s lovačkim pričama za bolji ulov

Čak i ako si potpuni antitalent za kuhanje, mi ćemo od tebe napraviti pravog Jamie Olivera. A tko zna, možda uz pomoć par lovačkih priča nakon večere budeš zapravo goli kuhar.

Piše , Objavljeno

kitchen-cutting-board-cooking-bell-pepper

Kuhanje nije samo za žene, mi volimo kuhat. I lakirat nokte u ružičasto k’o A.J. iz Backstreet Boysa

Kuhanje je nešto što tvoja majka radi? Kuhanje je nešto što tvoja buduća žena treba radit? Ako tako nastaviš razmišljati, nećeš imati buduću ženu. Niti djevojku. Niti priležnicu. Ništa. Čitava tvoja budućnost će nestati brže od Nicolasa Cagea u onom filmu s autima. Nema više izgovora, niti bojazni.

kuhanje

Ovo se neće dogoditi tebi. Valjda

Internet je prepun recepata, video klipova, apsolutno svega što ti može pomoći da savladaš tu groznu dužnost koju mrziš. Idesh je dio interneta od 2007. godine i mi smo tu da te gurnemo s litice. Prvi korak je najteži. Možeš savladati pet različitih jela u idućih par minuta, a pripremili smo i pokoju lovačku kako ti ne bi morao misliti na ništa. Uspjeh je zagarantiran.

Losos sa salatom od krastavaca i feta sira

Lososa lagano namaži majonezom. Ozbiljni smo. Ima dovoljno masti da ne izgori, a okus majoneze će ostati prisutan. Dovoljno da mlada dama neće moći dokučiti o čemu se radi. Slobodno reci da je to mala tajna velikog majstora kuhinje. Ako si čoban po prirodi, dodaj “Znaš što je još veliko?”.

Sastojci

  • svježi losos. ili smrznuti. kao da će ona znati
  • majoneza
  • limun
  • 2 velika krastavca
  • feta sir (koliko god želiš)

Priprema

  1. Losos + majoneza = zaljubljeni par. Može i limuna u majonezu. Fristajlaj. Obloži tepsiju aluminijskom folijom. Losos neka leži na svom vanjskom dijelu (znat ćeš, nisi ćorav, tamo gdje se ne vidi trag kosti). Peci na 180 stupnjeva nekih 15-20 minuta dok losos ne dobije lijepu boju. Kad provjeravaš, ako losos lagano odvojiš od folije – it’s done.
  2. Izmrviš malo feta sira, narežeš tanko krastavce (možeš ostavit koru, ljenčino stara). To ti to.

Lovačka priča

“Norvežani jedu ovo jelo za uspješan seksualni život. Ovo ti je njima afrodizijak. Od svih skandinavskih nacija, Norvežani se dokazano najviše seksaju. Čak i više od njihovih susjeda Kapverđana.”

2000px-Flag_of_Norway

“Norvežani statistički najviše spolno opće…”

Shakshuka

Čudno ime, nema šta. Davno smo zamišljali sličan zvuk kada bismo udarali Predraga Šuku u lice, ali su nas takvi napadaji agresije prošli čim je završio show. Shakshuka je izraelsko jelo koje se jede za doručak. Prvo napravite umak od rajčice i crvene paprike, začinjen sa kuminom, paprikom i cayenne papričicama. I ubacite jaja. Jednostavnije ne ide.

Mi gladujemo kako bi vama trbuh bio pun, a sve ostalo prazno (Izvor fotke: Flickr)

Mi gladujemo kako bi vama trbuh bio pun, a sve ostalo prazno (Izvor fotke: Flickr)

Sastojci:

  • 3 velike žlice maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, prepolovljen i tanko nasjeckan
  • 1 velika crvena paprika, tanko izrezana
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 čajna žlica kumina
  • 1 čajna žlica slatke paprike
  • malo cayenne papričice
  • 1 konzerva čitavih malenih rajčica
  • šalica feta sira
  • 6 jaja

Priprema

  1. Zagrijte ulje, ubacite luk i papriku. Lagano “kuhajte” (nećemo komplicirat s pirjanjem, dinstanjem, prženjem, blanširanjem i ostalim pojmovima) dok ne omekša. Ubacite i češnjak. Umiješajte začine. Minutu-dvije ostavite. Dodajte rajčicu i začinite s malo soli i papra. Neka se lagano krčka na vatri dok se rajčice ne zgusnu. Za to je potrebno 10 minuta. Ubacite izmrvljeni feta sir.
  2. Lagano razbijte jaja i nježno ih ubacite na vrh umaka. Moraju izgledati kao jaj na oko. Pokrijte tavu poklopcem i držite na laganoj vatri sve dok jaja prestanu biti prozirna.

Lovačka priča

“Mala, ovo ti jedu izraelske specijalne jedinice kako bi imali snage za neočekivane situacije. Osoba koja je izmislila borilačku vještinu Krav Magu jede ovo svaki dan za doručak I ručak. Uživaj. Trebat će nam energije.”

 

Mujadara (Leća s Rižom i prženim lukom)

Možda ti ovo libanonsko jelo ne zvuči pretjerano privlačno. Leća? Pffff. Nismo ni mi vjerovali, ali jednom smo bili primorani napraviti ovo jelo. Jeftino je, jednostavno je, zdravije ne može, a hrani želudac i dušu. Dodatan plus – ovo nikad nije jela.

Jednom kad probate, gotovo je...

Jednom kad probate, gotovo je… (Izvor fotke: stirthepots.com)

Sastojci:

  • Šalica leće
  • Šalica riže
  • 2 velike žlice maslinova ulja
  • 1 veliki luk, tanko narezan
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Leća i 2 šalice vode. Dok ne zavrije. Pokrij i kuhaj na laganoj vatri 20 minuta. Dodaj rižu i 1.5 šalicu vode, pokrij i kuhaj na laganoj vatri 20 minuta. Makni s vatre i ostavi pokriveno bar 5 minuta da se para redistribuira nazad u jelo.
  2. Ako možeš multitaskat i nećeš zapaliti kuću – dok se ovo gore radi, ugrij ulje u tavi, ubaci luk. Povremeno miješaj dok luk ne postane zlatan (IBRAHIMOVIĆ!) i mekan. Oko 20 minuta je potrebno.
  3. Kad je sve gotovo – pola luka ubaci u smjesu i promiješaj, a pola stavi na vrh.

Lovačka priča

“Arhitekt Art Vandelay ti je putovao Marokom (libanonsko je jelo, ali ionako lažeš čitavo vrijeme, nije bitno) i naletio je na malenu tavernu. Ondje je probao ovo prekrasno jelo i odlučio je odustati od karijere arhitekta. I tako je on postao slavni kuhar sa najcjenjenijim restoranom u Milwaukeeju”

 

Ovo je "Art Vandelay", ali ona to ne mora znati

Ovo je “Art Vandelay”, ali ona to ne mora znati

Špecle s umakom od gljiva

Špecle je jela samo ako je živjela u Njemačkoj i naučila švapski uz RTL Cvaj i Pro Ziben. Čak i ako ih je jela, nostalgija čuda čini. Nađi špecle u bilo kojoj trgovini s njemačkim imenom (takvih bar ima masa kod nas).

Screenshot_5

Sastojci

  • špecle
  • krem juha od gljiva
  • vrhnje i sir trapist (trapist označava bilo kakvi polutvrdi i tvrdi sir u hrvatskoj kulturi)

 Priprema

  1. Skuhaj špecle u slanoj vodi.
  2. Uzmi gotovu krem-juhu od gljiva. Napravi je prema uputama, ali uspi samo pola navedene količine vode da dobiješ umak, a ne juhu. Tako i restorani u sezoni rade, možeš i ti biti vrhunski kuhar.
  3. Dodaj vrhnja u umak. Ili naribanog sira.
  4. Sve izmiješaj.

Lovačka priča

Ovo ti je posljednji obrok koji je njemački i rimski car Frederick Barbarossa jeo prije nego što se utopio u rijeci Spetzl u pokrajini Baden-Wurtemberg. Tijesto je zato nazvano špecle jer je toliko dobro da se u njemu možeš ugušit.

 

Bobotie

Ovo južnoafričko jelo je super jednostavno, samo je potrebno malo više vremena. Podsjeća na grčku musaku, ali veća je fora što je južnoafričko pa možeš pokazati svoje znanje o borbi protiv Apartheida i njihovoj kuhinji.

bobotie

(Izvor fotke: carolanneskitchen.com)

Sastojci

  • 2 kriške bijelog kruha
  • 2 luka nasjeckana na kockice
  • 25g maslaca
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 kilogram mljevene govedine
  • 2 žlice curry paste
  • 1 žličica miješanih začina
  • 2 izgnječene breskve (da ne kompliciramo)
  • Za nadjev
  • 300ml punomasnog mlijeka
  • 2 jaja

Priprema

  1. Dvije kriške kruha potpuno uroni u vodu.
  2. Zagrij pećnicu na 180C.
  3. Na štednjaku u tavi preprži luk u maslacu, miješaj dok luk omekša i promijeni boju. Dodaj češnjak i meso. Ubaci curry pastu i začine. Izmiješaj.
  4. Pokrij i lagano kuhaj desetak minuta. Iscijedi vodu iz kruha i kruh umijesi u smjesu dok ne postane jednolična.
  5.  Sve ubaci u vatrostalnu posudu (to ti je ona staklena ili keramička u kojoj ti mama radi složence ili lazanje), lijepo rasporedi smjesu i izravnaj vrh.
  6. 5. Napravi smjesu od jaja, mlijeka i začina. Prelij preko mesa. Ubaci u pećnicu na 35-40 minuta dok se umak zapeče i postane zlatan (IBRAHIMOVIĆ!).

Lovačka priča

“Nelson Mandela ti je dvadeset pet godina bio u zatvoru. U svojoj biografiji… Naručio sam je preko neta, nema ti tog tu. Na engleskom je knjiga. Cijelu sam je pročitao… I uglavnom, rekao je kako je znao noćima sanjati ovo jelo, da mu je to mama pekla kad je bio klinac. Kad je napokon se situacija tamo dolje riješila, on je izašao iz zatvora i to je prvo jelo koje mu je žena napravila. Kad je su papa i David Beckham bili posjetiti Mandelu, Babotie im je pripremljen za večeru. Fantastično je. Moraš probat…”

TAGOVIcuga hrana kuhanje recepti restoran

Komentiraj