Klopa & Cuga

samog sira

Aside Banners

8 savjeta kako besramno uživati u siru

Piše , Objavljeno

Možeš ti pojest sir – ali nećeš nikad biti poznavatelj i pravi ljubitelj dok ne budeš rasturao sve ove stavke s liste.

Mi volimo sir skoro kao miš Jerry i Steve Urkel, ali tek odnedavno smo počeli uživati još više u sirevinama kad smo otkrili ove savjete.

Sir treba skladištiti na lijep način

cheese-1097512_1280

Postoji razlog zašto profesionalni ubojice guše svoje žrtve sa celofanskim folijama. NEMA ZRAKA! Nemoj ni svoj sir bližnji umotati u plastiku jer ne može disati, a ako i najmanji dio ne prekriješ sir će upiti mirise i okuse tvog hladnjaka. Treba ga zamotati u papir za sir ili pergament papir. Tako će sir biti sretan uz ponešto zraka, a i neće se osušiti prebrzo.

Poslužuješ i jedeš sir na krivoj temperaturi

Iščupaš sir iz hladnjaka, narežeš ga i poslužiš ga odmah? Ne ide to tako. Teško je sjetiti se izvaditi sir iz hladnjaka pola sata prije konzumacije, ali samo taj potez čini ogromnu razliku.

Nemoj kupovati već narezan sir

cheese-2785_1280

Ako želiš uživati u siru, kupi si dasku za rezanje i kvalitetan nož za sir… Na duge staze se puno više isplati od kupnje već narezanog sira. Kupi sir u bloku i reži ga sam. Ako baš moraš kupiti već narezan sir, neka ga narežu pred tvojim očima i neka ga zamotaju u papir.

Makni se od te jeftine gaude

cheese-923922_1280

Nema ništa loše u gaudi, ali eksperimentiraj malo. Nije loše posjetiti tržnice i/ili eko-sajmove jer ćeš vrlo vjerojatno dobiti nekoliko besplatnih komadića sira za degustaciju. Istraži malo i možda baš kod tete Katice upoznaš svoj idući najdraži sir na čitavom svijetu.

Za različite namjene postoje različiti sirevi

Istraži karakteristike sireva. Pri visokim temperaturama iz nekih sireva curi mast, a neki su baš super za tu brutalnu domaću pizzu. Neki sirevi su samo za rezanje. Neki idu uz pivo, neki uz vino. Čitava znanost leži iza toga pa ne možemo o tom ovdje – ali baci oko ovdje, naučit ćeš bar nešto

Nijedan sir nije preskup

cheese-1029190_1280

150 kuna kilogram sira? Ionako nećeš nikad kupiti kilogram sira. 15 kuna za 100 grama savršenog sira će biti žrtva koju si spreman podnijeti zbog nevjerojatno bogatog okusa.

Prerađeni sir nije sir

Znaš one narančaste kvadratiće koje nazivaju sirom? Nije baš neki sir i nije baš najzdraviji, ali neki sendviči ili burgeri su savršeni s njim. Za sve ostale prilike u životu biraj pravi sir.

Procesirani sir samo u "chessburger"

Procesirani sir samo u “chessburger”

Svijet smrdljivih sireva je predivan

cheese-928851_1280

Kažu da su najbolji sirevi svijeta smrdljivi. Ne moraš odmah ubosti najsmrdljiviji, ali polako gradi toleranciju i tvoje nepce će ti biti zahvalno.

TAGOVIhrana savjeti sir

Komentiraj