Klopa & Cuga

Trofejima više nije mjesto na polici

Aside Banners

NEMOJ DA PROPADNE Evo koliko traje boca alkoholnog pića nakon što ju jednom otvoriš

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Sve što je lijepo… relativno kratko traje.

Imaš li na polici jednu posebnu bocu, koja je bila ili poklon, ili trofej, i miluješ ju, ali češće pogledom? Možda bi ju trebao skinuti i pomilovati nepcem također, jer, vrijeme je tijekom pandemije stalo samo teoretski, a tvoj alkohol bespovratno hlapi.

U igri ne mora nužno biti krajnji rok valjanosti, ali može postojati preporuka do kada bi bilo najbolje upotrijebiti tu ponekad otvaranu bocu kojoj nikako ne daš da odživi svoju noć.

Trenutak kada alkohol počinje propadati ovisi o nekoliko stvari:

 • vrsta pića
 • je li boca otvorena ili ne
 • način skladištenja

Ishod je također prilično promjenjiv – neka će alkoholna pića jednostavno imati lošiji okus i s vremenom će biti manje jaka, dok će se neka doslovno pokvariti.

Kratki vodič kroz koliko vremena imaš za uživanje svom alkoholnom blagu nakon što jednom otvoriš tu bocu sastavili su u Lifehackeru.

Kako zrak utječe na otvorene boce alkoholnih pića

Alkohol je nestalan proizvod.

Dok vino može nastaviti sazrijevati u boci, postajući s vremenom sve bogatije i zanimljivije, to većinom nije slučaj kod žestokih pića. Iako, viski u dobro zatvorenoj boci bit će gotovo isti bez obzira piješ li ga danas ili za 100 godina.

Međutim, jednom kada otvoriš tu bocu – kisik ulazi unutra i počinje transformirati tvoje piće.

Početne faze ove transformacije mogu biti pozitivne, osobito s viskijem koji se često može malo poboljšati nekoliko tjedana nakon otvaranja, na kraju će te proces oksidacije ipak koštati alkohola.

Evo koliko dugo možeš očekivati ​​da će razne kategorije pića trajati nakon otvaranja:

 • Viski

Visok udio alkohola i nizak sadržaj šećera u viskiju znači da je prilično stabilan na policama – ali će se “pokvariti” otprilike dvije godine nakon što otvoriš bocu.

No, “loše” također ima svoj spektar – viski se sam po sebi nikada neće pokvariti – možeš popiti čašu otvorenog viskija za 20 godina i to te neće ubiti. Međutim, možda nećeš uživati ​​u iskustvu jer će udio alkohola biti manji zbog isparavanja, a profil okusa će se promijeniti.

Napomena! Aromatizirani viskiji mogu imati kraći vijek trajanja zbog većeg udjela šećera, pa kada otvoriš tu bocu Honey Jacka, bilo bi slađe istočiti je cijelu već tu večer.

 • Votka

Votka će nakon otvaranja trajati nešto dulje od viskija – do desetljeća, možda čak i više.

Ipak, proces ostaje isti te votka može početi poprimati drugačiji okus nakon samo nekoliko godina. Također, polako će gubiti i alkoholnu moć.

Baš kao i viski, nikada se zapravo neće “pokvariti”, ali ako je ne konzumiraš u roku od nekoliko godina, tvoje iskustvo pijenja definitivno će sepogoršati.

I opet, aromatizirane votke mnogo će se brže početi kvariti, vjerojatno zbog većeg sadržaja šećera.

 • Rum

Rum će trajati neograničeno dugo ako se ne otvori, a slabiti počinje u roku šest mjeseci nakon toga. Nakon otprilike dvije godine, apsolutno ćeš primijetiti razliku u profilu okusa i snazi ​​tvog ruma.

 • Gin

Gin ima nešto kraći životni vijek po otvaranju – okus će biti znatno lošiji otprilike godinu dana nakon što ga otvoriš.

Baš poput ostalih žestokih pića, neće nužno biti loš u smislu da je opasan za piće, samo neće biti ugodno iskustvo kojem se nadaš.

 • Brendi

Otvorena boca brendija promijenit će okus za otprilike šest mjeseci, tako da ćeš definitivno provesti manje vremena s brendijem nego s ostalim pićima.

Ali, i dalje će biti pitak 2-3 godine te poput ostalih alkoholnih pića, nikada neće biti potpuno užegao.

 • Tequila

Tequila će trajati oko godinu dana nakon otvaranja prije nego što počne imati loš okus. Nije važno koja je vrsta u pitanju, vremenski okvir je otprilike isti. Neće te ubiti, ali neće biti dobrog okusa – a nakon što primijetiš da se profil okusa mijenja, to je put prema odvodu sudopera.

 • Likeri

Ova slatka pića u pravilu imaju visok udio šećera i općenito će se pokvariti u roku od jedne do dvije godine. Posebno je bitno da u njihovom slučaju riječ loše znači pokvareno.

Također, svaki liker koji sadrži mliječne proizvode (Baileys Irish Cream) moraš baciti nakon godinu dana ili manje, za svoje dobro. Zapravo, likeri koji sadrže mliječne proizvode neće trajati toliko dugo čak ni u neotvorenim bocama, tako da, pametno s kupnjom.

Taktike odgađanja

Dakle, tvoje piće će se piće na kraju svakako okrenuti protiv tebe – ali možeš učiniti nekoliko jednostavnih stvari kako bi ga održao svježim što je dulje moguće:

 • Propisno čuvaj bocu

Piće treba čuvati uspravno, jer kontakt s čepom može pridonijeti degradaciji okusa i oštetiti čep, slabeći brtvu koja drži kisik vani.

Pobrini se da pluteni ili vijčani čep bude čvrsto na svom mjestu – i nikada ne ostavljaj lijevke unutra jer oni samo puštaju kisik.

 • Dalje od svjetlosti i topline

Ako svoj viski spremaš na prozorsku dasku pored radijatora, činiš to pogrešno. Pronađi hladno, sjenovito mjesto što sličnije špiljskoj atmosferi.

 • Boce skroz dolje

Još jedna stvar koju možeš učiniti kako bi dulje održao svoje piće svježim je da ga dekantiratš u manje boce dok ga piješ. Manja boca (s dobro zatvorenim čepom – dekanter neće funkcionirati) ograničava količinu izlaganja zraku i može usporiti proces kvarenja – na neko vrijeme.

Eto, sada počni grabiti s police brže… ili sporije i opuštenije.

 

 

 

 

 

TAGOVIalkohol gin piće rum tequila viski votka